Cukinia z grilla? A może grillowany bakłażan? Sprawdź przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 8 min.

hat

Poziom trudności:

Łatwy

Cukinie z grilla to doskonały dodatek do grillowanych mięs. Ale jeżeli przygotujecie ją w towarzystwie bakłażana z grilla szybko przekonacie się, że w takim duecie doskonale sprawdzają się jako pełnowartościowe danie. Cukinia na grilla gazowego pasuje doskonale, nie wymaga dużo pracy, najlepsze są malutkie, młode cukinie, które wystarczy przekroić wzdłuż na połowę. Te większe też się świetnie sprawdzą, ale jeżeli możecie to wybierajcie najmniejsze z dostępnych. Jeżeli cukinia często gości na Waszym grillu, koniecznie spróbujcie również bakłażana z grilla gazowego. Bakłażan grillowany wymaga odrobinę więcej pracy, ale nie jest to nic skomplikowanego a smak wynagradza wszystko. Bakłażan, w odróżnieniu od cukinii, zawiera w sobie goryczkę, której w prosty sposób możemy się pozbyć. Poniżej przeczytacie jak przygotować cukinię i bakłażana z grilla gazowego.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

BAKŁAŻAN NA GRILLA I GRILLOWANE CUKINIE - SKŁADNIKI:

  • 3 małe/średnie cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 szklanka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczki francuskiej musztardy

DODATKOWE SKŁADNIKI:

  • ser feta
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz lub płatki chilli
  • bagietka
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować grillowane cukinie z grilla gazowego?

Cukinię pokrój w grubsze plastry lub w przypadku malutkich sztuk przekrój je tylko wzdłuż na połowę. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj oliwą z czosnkiem i odstaw na 10-15 minut.

Bakłażan z grilla gazowego, jak go przygotować?

Bakłażana pokrój w grube plastry, oprósz solą i odstaw na 15 minut żeby się spocił, w ten sposób pozbędziesz się goryczki. Są odmiany, które takiej goryczki nie posiadają, jednak lepiej odczekać tą chwilę żeby mieć pewność. Po tym czasie spłucz szybko bakłażana wodą, osusz ręcznikiem papierowym i podobnie jak cukinię, użyj silikonowego pędzla do posmarowania oliwą z czosnkiem i odstaw na kilka minut.

Po przygotowaniu warzyw, zacznij od wymieszania oliwy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na tym etapie nie dodawaj innych przypraw to wystarczy aby zamarynować warzywa do grillowania.

Do pozostałej oliwy dodaj, miód, ocet i musztardę wymieszaj i odstaw. Ta mieszanka sprawdzi się idealnie jako dressing do podania.

Rozgrzej grilla ustawiając pokrętła na maksymalna moc, gdy grill osiągnie temperaturę 250 stopni przykręć je do pozycji średniej a ruszt posmaruj olejem. Na górną półkę wrzuć pokrojoną bagietkę, możesz ją również posmarować czosnkowa oliwą. Cukinię i bakłażana grilluj po 4 minut z każdej strony. Warzywa powinny mieć ładny kolor, być miękkie ale nadal sprężyste.

Cukinie i bakłażany z grilla podawaj z pokruszonym serem i pomidorkami, skropione przygotowanym dressingiem. Oprósz je solą i świeżo mielonym pieprzem lub płatkami chilli, dodaj kilka listków bazylii lub tymianku.

Potrzebne składniki

BAKŁAŻAN NA GRILLA I GRILLOWANE CUKINIE - SKŁADNIKI:

  • 3 małe/średnie cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 szklanka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczki francuskiej musztardy

DODATKOWE SKŁADNIKI:

  • ser feta
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz lub płatki chilli
  • bagietka
recipe mask
Przewiń do góry