GRILLOWANE KLOPSIKI Z BEKONEM - PRZEPIS

Pełne smaku klopsiki z grilla z serem i bekonem to przysmak dla dzieci oraz dorosłych, którzy nadal mają w sobie coś z dziecka. Bekon z grilla to absolutny hit! Grillowany boczek zasmakuje każdemu!

Boczek grillowany - czas przygotowania: 30 minut
Dla: 6 osób
Trudność: 3/5
Czas pieczenia: 45 minut

 

SKŁADNIKI
1 opakowanie boczku (najlepiej boczek w plastrach)
250 gramów serka Philadelphia
0,5 kg mielonej wołowiny
12 małych kulek sera mozzarella
10-12 dużych pieczarek
Wykałaczki lub szpikulce do szaszłyków

 

MIESZANKA ZIÓŁ
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, tymianku i pietruszki

MIESZANKA PRZYPRAW
Sól i pieprz do smaku, 1 łyżka cebuli w proszku, 1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżka papryki chilli lub sosu chipotle

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRILLOWANYCH KLOPSIKÓW Z BOCZKIEM

1. Przyrządzenie pieczarek

Oczyść pieczarki i usuń łodygi, następnie umieść pieczarki na brytfannie do pieczenia i posyp mieszanką przypraw. Wymieszaj ser Philadelphia i połowę ziół w misce. Umieść cienką warstwę sera wewnątrz pieczarek. Później pieczarki będą zawijane w boczek.

2. Przyrządzenie klopsików

Przypraw wołowinę pozostałymi ziołami i przyprawami, wymieszaj. Spłaszcz niewielką porcję mielonej wołowiny w dłoni. Umieść kulkę sera mozzarella w środku, zawiń wołowinę, uformuj w klopsik, powinna być mniejsza niż piłeczka golfowa. Włóż klopsik do pieczarki, mocno dociśnij. Owiń każdy klopsik 2 plastrami bekonu, a następnie plastry boczku zepnij wykałaczką lub szpikulcem do szaszłyków i boczek zawijany jest gotowy. Jak widać przepis na boczek z grilla jest prosty.


Najlepszy efekt uzyskamy poprzez grillowanie pośrednie. W tym celu umieść brytfannę napełnioną do połowy wodą pod rusztami z jednej strony grilla, rozgrzej grilla do ok. 180°C używając palników po przeciwnej stronie do naczynia. Jeśli chciałbyś uzyskać aromat dymu, umieść skrzynkę do wędzenia z wiórkami poniżej rusztu, po stronie zapalonego palnika. Rozłóż klopsiki na ruszcie lub na brytfannie w odstępach ok 2,5 cm, umożliwiając równe pieczenie. Po 40 minutach dodaj swój ulubiony sos BBQ, a następnie pozwól mu podeschnąć w temperaturze 80-100°C przez 5 minut. Pamiętaj, że doskonałym rozwiązaniem są szpikulce do szaszłyków, które zaoszczędzą Ci wiele pracy dzięki umieszczeniu kilku klopsików na jednym szpikulcu. Bekon z grilla gotowy. Życzymy smacznego.

 

Smacznego !

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.