Przepis na grillowaną kukurydzę na kolbie

Kukurydza grillowana w kolbach to może być dla niektórych z Was zaskoczenie. Wszyscy pamiętamy gotowaną w wodzie kukurydzę, która parzyła w palce ale i tak nie można się było od niej oderwać. Jeżeli tak jak my lubisz kukurydzę, musisz spróbować naszej metody na grillowaną kukurydzę w kolbach. Przepis jest bardzo prosty, trochę wody i czas - czyli prawie tak jak klasyczna ale naszym zdaniem grillowana smakuje jeszcze lepiej :)

SKŁADNIKI NA KUKURYDZĘ GRILLOWANĄ W KOLBACH

 

  • Kukurydza w kolbach - ilość wg potrzeb

 

do podania (opcjonalnie):

  • masło

  • sól

  • parmezan

  • pikantna przyprawa z chilli

 

JAK PRZYGOTOWAĆ KUKURYDZĘ NA GRILLU?

Zanim zaczniesz grillować, zalej kukurydzę wodą i pozostaw na 30 minut. Kukurydzy nie obieraj z liści - są one zabezpieczeniem i to dzięki nim kukurydza będzie w środku idealnie miękka.

JAK GRILLOWAĆ KUKURYDZĘ?

Masz dwie opcje grillowania, bezpośrednio na ruszcie lub na półce nad rusztami. Ta druga metoda sprawdza się kiedy równocześnie przygotowujesz inne dania przy zamkniętej pokrywie, np. kurczaka na piwie, podudzia czy skrzydzełka buffalo (przepis na skrzydełka niebawem ;)

 

Rozgrzej grill do 200ºC, przykręć palniki do medium lub gdy na dworze jest gorąco do medium-low.

Kukurydza grillowana na ruszcie potrzebuje 20 minut, ta położona na górnej półce 30 minut. Bez względu na to, którą metodą grillujesz w połowie czasu odwróć kukurydzę na drugą stronę.

 

Po zdjęciu kukurydzy z grilla odczekaj kilka minut, kiedy masz pewność, że nie poparzy Ci palców obierz ją z liści. Możesz je oderwać i podać czyste kukurydze albo zrobić z nich ozdobne ogony jak na zdjęciach. Będą pięknie wyglądać i pomogą w przytrzymaniu ciepłej kukurydzy w trakcie jedzenia.

Z czym podać grillowaną kukurydzę?

Tu możesz poszaleć i poszukać swoich ulubionych smaków. Nasze propozycje to masło, sól, parmezan albo pikantna przyprawa z chilli. Wiem ze sprawdzonego źródła, że dzieci uwielbiają polać sobie grillowaną kukurydze miodem ;)

Smacznego!

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.