Przepis na grillowaną kukurydzę na kolbie

SKŁADNIKI NA KUKURYDZĘ GRILLOWANĄ W KOLBACH
-
Kukurydza w kolbach - ilość wg potrzeb
do podania (opcjonalnie):
-
masło
-
sól
-
parmezan
-
pikantna przyprawa z chilli
JAK PRZYGOTOWAĆ KUKURYDZĘ NA GRILLU?
Zanim zaczniesz grillować, zalej kukurydzę wodą i pozostaw na 30 minut. Kukurydzy nie obieraj z liści - są one zabezpieczeniem i to dzięki nim kukurydza będzie w środku idealnie miękka.
JAK GRILLOWAĆ KUKURYDZĘ?
Masz dwie opcje grillowania, bezpośrednio na ruszcie lub na półce nad rusztami. Ta druga metoda sprawdza się kiedy równocześnie przygotowujesz inne dania przy zamkniętej pokrywie, np. kurczaka na piwie, podudzia czy skrzydzełka buffalo (przepis na skrzydełka niebawem ;)
Rozgrzej grill do 200ºC, przykręć palniki do medium lub gdy na dworze jest gorąco do medium-low.
Kukurydza grillowana na ruszcie potrzebuje 20 minut, ta położona na górnej półce 30 minut. Bez względu na to, którą metodą grillujesz w połowie czasu odwróć kukurydzę na drugą stronę.
Po zdjęciu kukurydzy z grilla odczekaj kilka minut, kiedy masz pewność, że nie poparzy Ci palców obierz ją z liści. Możesz je oderwać i podać czyste kukurydze albo zrobić z nich ozdobne ogony jak na zdjęciach. Będą pięknie wyglądać i pomogą w przytrzymaniu ciepłej kukurydzy w trakcie jedzenia.
Z czym podać grillowaną kukurydzę?
Tu możesz poszaleć i poszukać swoich ulubionych smaków. Nasze propozycje to masło, sól, parmezan albo pikantna przyprawa z chilli. Wiem ze sprawdzonego źródła, że dzieci uwielbiają polać sobie grillowaną kukurydze miodem ;)
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz