Przepis na grillowany ananas z syropem klonowym

SKŁADNIKI NA GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM
1 cały ananas
1/2 szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
mały kieliszek likieru typu Grand Mariner lub koniaku
Pellet Broil King® Griller's Select #63939
PRZYGOTOWANIE GRILLOWANEGO ANANASA Z SYROPEM KLONOWYM NA GRILLU
To danie świetnie smakuje, gdy przyrządzimy je na grillu Pellet. Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE (177°C). W przypadku tradycyjnego grilla gazowego ustawiamy palniki w pozycji MEDIUM. Ananas należy odpowiednio przygotować, usuń czubek i końcówkę ananasa. Następnie podziel go wzdłuż na ćwiartki, usuń rdzeń i ostrożnie odetnij miąższ wzdłuż skórki. Kolejnym etapem jest przekrojenie miąższu na mniejsze plastry o grubości 1,5 cm. Plastry ułóż pionowo na odciętej skórce, następnie całość przełóż na rozgrzany ruszt - możesz użyć w tym celu deskę do krojenia co ułatwi transport i przekładanie.
Grilluj przez 15 minut lub do czasu, aż ananas będzie całkowicie ciepły w środku. W międzyczasie w rondelku z silikonowym pędzelkiem wymieszaj syrop klonowy, cynamon i likier Grand Master. Tak przygotowaną mieszanką smaruj ananas co 5 minut, do otrzymania słodkiego, lepkiego i przepysznego wykończenia. Ananas w tej formie smakuje doskonale samodzielnie ale możesz podać go również z lodami. Podawaj póki gorące !
Smacznego !
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz