Pellet - Przepis na kurczaka z rożna

Grillowanie z użyciem zestawu rożna obrotowego sprawia, że przygotowane w taki sposób mięso jest idealnie soczyste, z piękną chrupiącą złotą skórką. Co więcej, dymne aromaty grilla na Pellet wspaniale wzbogacą smak i podkręcą aromat pieczonego drobiu. Tak przygotowany kurczak jest ozdobą rodzinnego stołu i znika w mgnieniu oka.

 

SKŁADNIKI NA KURCZAKA Z ROŻNA

1 cały duży kurczak

1/4 szklanki świeżego tymianku

1/4 szklanki świeżego rozmarynu

1/4 szklanki świeżej natki pietruszki

1/4 szklanki oliwy z oliwek

5 ząbków czosnku (posiakanych)

1/2 łyżki stołowej pieprzu

1/2 łyżki stołowej soli

1/2 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki

1 cytryna pokrojona w ćwiartki

1 cebula pokrojona w ćwiartki

Pellet Broil King® Griller's Select #63939

 

PRZYGOTOWANIE KURCZAKA Z ROŻNA NA GRILLU PELLET

Umyj kurczaka pod zimną wodą, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Aby przygotować mięso do marynowania, delikatnie rozmasuj skórę wokół piersi i nóg, aby rozluźnić skórę. Taki zabieg stworzy kieszeń między skórą a ciałem. Połącz ze sobą w szklanym naczyniu oliwę z oliwek, sok z cytryn oraz świeże zioła i zmieloną czerwoną paprykę. Delikatnie podnieś skórę i wlej marynatę z oliwy oraz świeżych ziół w kieszeń. Rozmasuj marynatę na piersi i nóżkach. Włóż 3 posiekane ząbki czosnku w różne miejsca pod skórą pozostałe ćwiartki cyrtyny, cebuli i czosnek upchnij wewnątrz kurczaka. Przypraw kurczaka pieprzem i solą. Luźne części drobiu zwiąż sznurkiem i marynuj przez minimum 4 godziny.

 

Przygotuj grill w zależności od wielkości kurczaka, jeżeli trzeba to wyjmij ruszty oraz górną półkę odkładczą. Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE (177°C). Umieść kurczaka na rożnie: wsuń jeden z widelców na pręt rożna i zablokuj na jednym końcu, następnie przełóż pręt rożna przez środek kurczaka. Wyśrodkuj mięso i przyblokuj je drugim widelcem. Mocno dokręć widelce, następnie sprawdź czy pręt jest odpowiednio wyważony. Ustaw przeciwwagę, aby uzyskać rówomierną rotację. W tym celu umieść kurczaka nad zlewem, pozwól aby swobodnie się obrócił najcięższą strona w dół. Przeciwwagę umieść do góry i dokręć do pręta rożna. Jeśli skrzydła oraz szyja wiszą, przywiąż je sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Tak przygotowane mięso na pręcie umieść najpierw w uchwycie silnika, potem na wsporniku.

 

Piecz kurczaka w dedykowanym trybie PIECZENIE przez około 2 godziny, zanim wypływające soki będą klarowne lub po 15-20 minut na każde 0,5 kg wagi. Kurczak będzie gotowy, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną na piersiach 77ºC i 82ºC dla nóżek. Temperaturę sprawdzisz przy użyciu sond termometru, pamiętaj jednak aby wyłączyć do pomiaru rożno, unikając splątania przewodów. Uważaj, aby sonda nie dotykała kości i pręta rożna, które pokażą wyższy odczyt temperatury.

 

Tak upieczony kurczak z rożna doskonale komponuje się z grillowanymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem.

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.