Pellet - Przepis na łososia na desce cedrowej

Deska cedrowa do grillowania nadaje łososiowi i innym rybom, cudownie delikatny smak i głęboko wędzony aromat. To doskonały sposób na grillowanie powoli w niskiej temperaturze. Subtelne mięso łososia jest niemal bez ości i doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami, dlatego to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis ten doskonale sprawdzi się zarówno do grillowania na gazie jak i w grillu na pellet.

 

SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA NA DESCE CEDROWEJ

1-1,5 kg filet z łososia

1 limonka

1 cytryna

1 łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku

1 łyżka stołowa świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżka stołowa sezamu

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Pellet Broil King® Griller's Select #63939

Deska cedrowa #63280 lub #00281

 

PRZYGOTOWANIE ŁOSOSIA NA DESCE CEDROWEJ

Namocz deskę w wodzie przez 30-60 minut lub gotuj ją w wodzie przez 10-15 minut. Fajnym trickiem jest namoczenie deski w soku cytrynowym, piwie jasnym lub imbirowym, itp., dzięki czemu zyskuje ona dodatkowe aromaty. Różne płyny dadzą różne efekty końcowe, eksperymentuj :)

Po namoczeniu deski należy przetrzeć jej wierzch i następnie natrzeć oliwą z oliwek. Filet z łososia należy opłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem, a nastepnie również natrzeć oliwą z oliwek. Mięso łososia posiada słony smak dlatego wystarczy przyprawić go pieprzem i sezamem. Tak przygotowany filet kładziemy na desce skórą do dołu, a na wierzchu układamy pocięte w plasterki cytrusy i posypujemy posiekanym koperkiem.

 

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a nastepnie wybierz tryb PIECZENIE (176°C). W przypadku grilla gazowego ustawiamy pokretła na średnią moc. Przygotowaną deskę z łososiem połóż bezpośrednio na ruszcie. Od czasu do czasu sprawdzaj kolor i teksturę, która powinna być sprężysta w dotyku. Zasze sprawdzaj gotowość mięsa w jego najgrubszym miejscu. Po upieczeniu rybę można podać w towarzystwie zielonych warzyw i sałat oraz wyciśnij sok z cytrusów na całą powierzchnię fileta.

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

 

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.