Pellet - Przepis na pałki z kurczaka wg Clinta

"Clint's chicken lollies" w dosłownym tłumaczeniu: lizaki z kurczaka, to popularne amerykańskie danie przystawka, chętnie zajadane przy okazji wszelkich imprez sportowych. Bardzo popularne w Polsce podudzia nazywamy pałkami, stąd też takie tłumaczenie tej potrawy. A kim jest Clint? Tego nie jestem pewień, ale na myśl przychodzi mi Clint Estwood w jednym z popularnych westernów, żujący suszoną wołowinę. Podobne skurcze mięśni twarzy wykonujemy podczas zajadania się cudownie skarmelizowaną skórką kurczaka. 

 

SKŁADNIKI NA PAŁKI Z KURCZAKA WG. CLINTA

16 podudzi z kurczaka

1 opakowanie przyprawy do steaków

1 opakowanie przyprawy BBQ

1 opakowanie sosu BBQ

1/2 szklanki masła

1 szklanka brązowego cukru

1/4 szklanki keczupu

1 kg boczku pokrojonego w grubsze plastry

Pellet Broil King® Smoke Master's #63930

 

PRZYGOTOWANIE PAŁEK Z KURCZAKA WG. CLINTA

 

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a nastepnie wybierz tryb PIECZENIE (176°C). W przypadku grilla gazowego ustawiamy pokretła na średnią moc. Podczas, gdy grill rozgrzewa się należy przygotować mięso. W tym celu możesz naciąć skórkę w dolnej części przy kości, następnie ostrożnie usuń całą skórkę z kurczaka, zachowując kształt możliwie najlepiej. Uwaga: skóra za chwilę będzie nam potrzebna! Oczyść i zeskrob kości tak, aby przesunąć mięso do jej górnej części. Ostrożnie usuń wszystkie ścięgna lub małe chrząstki.

 

Podudzia przypraw delikatnie przyprawą do steaków, następie owiń boczkiem, tak aby całe były nim otoczone - jeden pasek na każdą porcję. Następnie owiń boczek skórką z kurczaka, ostrożnie aby zapobiec jego rozplątywaniu się. Piecz podudzia główkami w dół na rusztach lub brytfannie ze stali szlachetnej (będzie łatwiej przenieść podudzia z kuchni do grilla oraz do podania, bez uszkodzeń). Piecz przez godzinę w temperaturzę 176°C lub do czasu osiągnięcia temperatury wewnętrznej mięsa 74°C.

Grill na pellet pozwala w łatwy sposób okreslić temperaturę wewnętrzną potrawy. Żądaną wartość możesz wskazać, a następnie wbij sondy termometru w najgrubsze miejsce - grill sam da znać o osiągnięciu wskazanej temperatury. Jak to zrobić dowiesz się z instrukcji obsługi grilla na pellet. Możesz posłużyć się również termometrem do błyskawicznego pomiaru temperatury.

 

Instrukcja obsługi Pellet Regal™                         Instrukcja obsługi Pellet Baron™

 

Podczas gdy podudzia pieczą się na grillu, przygotuj sos do pałeczek. W rondelku z silikonowym pędzelkiem wymieszaj butelkę sosu BBQ z masłem, brązowym cukrem i keczupem. Dodaj 2 łyżki stołowe przyprawy BBQ do sosu i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy podudzia będą ładnie przyrumienione zanurz główki w sosie, tak aby mięso całe pokryło się marynatą. Kości pozostaw suche. Pozwól aby nadmiar sosu ściekł zanim odłożysz pałki z powrotem na ruszt lub górną półkę. Od czasu do czasu można dodatkowo przesmarować pałki pozostałą marynatą za pomocą pędzelka silikonowego. Pozostaw podudzia w grillu na kolejne 30 minut do skarmelizowania się sosu. Wyciągnij i podaj od razu.

PS. Clint - to nasz kanadyjski szef kuchni Broil King, a to jego przepis.

 

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.