Pellet - Przepis na pieczone brzoskwinie z serem i jagodami

Grillowane brzoskwinie z dodatkiem niebieskiego sera pleśniowego typu Lazur to niesamowite, wykwintne połaczenie, które zaskakuje delikatnym smakiem. Deser podany w towarzystwie jagód zyskuje dodatkową kwasowość, która przełamuje słodycz brzoskwini powstałej w procesie karmelizacji na grillu.

 

SKŁADNIKI NA GRILLOWANA BRZOSKWINIĘ Z SEREM I JAGODAMI

6 świeżych jędrnych brzoskwiń

1/4 szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatałowej

1 łyżka stołowa soku z cytryny

100 g niebieskiego sera typu Lazur

100 g świeżych jagód

Pellet Broil King® Griller's Select #63939

 

PRZYGOTOWANIE GRILLOWANYCH BRZOSKWIŃ Z SEREM I JAGODAMI NA GRILLU PELLET

 

Brzoskwinie podziel na połowy i usuń pestki. Niezbędne jest, aby owoce zachowały kształt misy tworzący się przez zagłębienie po pestce. Umieść brzoskwinie w pojemniku lub wytrzymałej torbie foliowej, wymieszaj z syropem klonowym, gałką muszkatałową, cynamonem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki można zmieszać razem i nałożyć przy użyciu pędzelka silikonowego. Postaw w powstałej marynacie przez 1 godzinę.

 

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a nastepnie wybierz tryb GRILLOWANIE (316°C). Nasmaruj ruszty olejem spożywczym. Gdy grill się rozgrzeje zmniejsz temperaturę do 177°C. Grilluj brzoskwinie płaska stroną do dołu przez 5 minut, następnie odwróć i posmaruj pozostałą marynatą. Piecz do czasu aż brzoskwinie zmiękną. Brzoskwienie są małe i delikatne, dlatego do przekładania świetnie sprawdzą się szczypce krokodylki.

Przenieś brzoskwinie na górną półkę odkładczą, wypełnij zagłębienie pokruszonym niebieskim serem. Piecz do czasu stopienia się sera. Wyjmij, pozwól nieco ostygnąć i połóż na wierzch świeże jagody.

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.