Pellet - Przepis na pieczonego indyka

Pieczony faszerowany indyk to danie na specjalną okazję, które doskonale sprawdzi się na obiad dla większego grona osób. Obchodzisz urodziny, rocznicę lub świętujesz w gronie najbliższych, ale nie wiesz co podać? To danie spisze się idealnie. Indyk pieczony w całości zapewnia dużą ilość porcji, delikatne i soczyste mięso oraz obłędnie wygląda na stole, jednocześnie jest prosty w przygotowaniu.

 

SKŁADNIKI NA PIECZONEGO INDYKA

1 indyk w całości, oczyszczony z podrobów i bez szyi

3 łyżki stołowe przyprawy BBQ

2 łyżki stołowe świeżego tymianku

5 ząbków czosnku

1/2 szklanki roztopionego masła

Pellet Broil King® Griller's Select #63939

 

FARSZ

0,5 kg surowej kiełbasy

0,5 kg boczku

2 jabłka

2 szklanki świeżych lub suszonych grzybów

5 ząbków czosnku

bochenek suchego chleba

2 łyżki stołowe przyprawy BBQ

3 - 4 liście szałwii

1 łyżka stołowa świeżego tymianku

 

PRZYGOTOWANIE PIECZONEGO INDYKA NA GRILLU PELLET

Dodatek pelletu Griller's Select nasyci indyka aromatem wiśni i klonu. W grillach na Pellet wystarczy dodać tą mieszankę pelletów do zbiornika, w przypadku grilla gazowego skorzystaj ze skrzynki do wędzenia. Rozgrzej grill gazowy z pokrętłami ustawionymi w pozycji MEDIUM lub wybierz temperaturę 177ºC w przypadku grilla Pellet - możesz użyć dedykowanego trybu PIECZENIE . Pierwszym etapem jest przygotowanie farszu. Boczek pokrój w drobną kostkę i oddziel surowe mięso kiełbasy z otoczki. Chleb pokrój w kostkę, a pozostałe składniki na farsz drobno posiekaj, następnie wszystko zmieszaj razem i odstaw na bok, aby aromaty mogły się przeniknąć. Do przygotowania składników i przetransportowania tej solidnej porcji mięsa do grilla świetnie sprawdzi się deska do krojenia Imperial.

Umytego i osuszonego indyka odwórć na plecach i nadziewaj farszem, następnie odwróć na brzuch i wypełnij jamę głowy. Zaszyj otwory, aby uniknąć rozpadania się mięsa i wypadaniu nadzienia. W rondelku wymieszaj roztopione masło z przyprawami i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, następnie polej po indyku i dokładnie rozprowadź po całym ciele.

Przygotowane mięso połóż na ruszcie i pozwól piec się przez 30 minut na każde 0,5 kg wagi lub do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 77ºC w najgrubszym miejscu. Gdy indyk nabierze cudownego brązowo złotego koloru - to znak, że jest gotowy. Podawaj w towarzystwie grillowanych warzyw.

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.