Pellet - Przepis na wędzoną pierś z kaczki

Idealnie wypieczone i soczyste mięso z kaczki, to wyzwanie dla każdego początkującego szefa kuchni, jednak przygotowanie jej na grillu Pellet jest prostsze niż myślisz. Chrupiąca skórka z aromatycznym maślanym tłuszczykiem to znak rozpoznawczy doskonale wypieczonej piersi z kaczki. Słodkie akcenty przyprawy BBQ subtelnie podkreślą wyrazisty smak mięsa.

 

SKŁADNIKI NA WĘDZONĄ PIERŚ Z KACZKI

2 duże piersi z kaczki z warstwą tłuszczu pod skórką

przyprawa BBQ

Pellet Broil King® Smoke Master's #63930

 

PRZYGOTOWANIE WĘDZONEJ PIERSI Z KACZKI NA GRILLU PELLET

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE (177°C). Umieść płytę żeliwną (#11239 dla Regal Pellet lub #11242 dla Crown Pellet) lub stalową płytę do grillowania na grillu, płaską stroną do góry aby się rozgrzała. Wytrzyj do sucha kacze piersi, następnie natnij tłuszczyk ostrym nożem w kratkę, pomoże to wytopić tłuszcz oraz da lepsze efekty reakcji Maillarda. Ułuż piersi tłuszczem w dół i pozwól im piec się przez kilka minut, od czasu do czasu poruszając, aby uniknąć przywieraniu i przypaleniu się. Tłuszcz powinien stracić znaczną objętość i przyjąć piękną złoto-brązową barwę w ciągu 15-20 minut.

Gdy kaczka złapie piękną złotą barwę intensywnie oblej ją wytopionym tłuszczem, następnie zdejmij piersi z grilla i dopraw przyprawą BBQ. Umieść piersi na ruszcie i piecz do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 57ºC. Podaj z ulubionymi dodatkami, chrupiącym pieczywem lub ziemniaczkami.

 

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.