Pellet - Przepis na wieprzowe cukierki

Dzisiejszy przepis wykorzystuje jedną z moich ulubionych porcji mięsa - boczek. Wielu osobom kojarzy się negatywnie ze względu na dużą ilość tłuszczów, pozostali ubóstwiają ten charakterystyczny w smaku kawałek mięsiwa. Bez wątpienia boczek ma wiele do zaoferowania, a warstwy tłuszczu są doskonałym nośnikiem smaku oraz nadają słony posmak. Najczęściej grillujemy go w marketowo zamarynowanych plastrach lub jako mocno wypieczony bekon dodając do burgerów, jednak ten fantastyczny kawałek mięsa możemy przygotować na zgoła odmienny sposób... wieprzowe cukierki to łakocie dla dorosłych, obudź w sobie dziecięcą radość.

 

SKŁADNIKI NA WIEPRZOWE CUKIERKI

 

1,5 kg - 2 kg boczek wieprzowy

1/2 opakowania przyprawy BBQ

Pellet Broil King® Smoke Master's #63930

 

GLAZURA

1/2 łyżki stołowej przyprawy BBQ

2 szklanki sosu BBQ

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki masła

1/4 szklanki miodu

 

PRZYGOTOWANIE WIEPRZOWYCH CUKIERKÓW NA GRILLU PELLET

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie ustaw termperaturę wędzenia na 120ºC.

 

Ostrożnie usuń skórę z boczku, pozostawiając warstwę tłuszczu. Pokrój boczek w dużą kostkę (2,5 cm), następnie dopraw przyprawą BBQ. Umieść kostki w brytfannie ze stali szlachetnej, tłuszczem do góry i wstaw do rozgrzanego grilla. Wędź przez 2,5 godziny nie mieszając. Wytapiający się tłuszcz będzie obmywał kęski mięsne nadając im soczystości. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 135ºC. W rondelku z silikonowym pędzelkiem wymieszaj składniki na glazurę, następnie podgrzej i zredukuj na kuchence powstały sos. Po 3 godzinach od rozpoczęcia podwędzania wymieszaj boczek z sosem. Piecz całość przez kolejne 2 godziny, mieszając co jakiś czas.

 

Wyjmij boczek z grilla i przełóż pozostały sos do rondelka i znowu zredukuj, jeżeli jest to konieczne - konsystencja sosu powinna być gęsta i lepka. Pozostało już tylko wykończyć nasze cukierki, podkręć temperaturę na 204ºC. Nasmaruj boczek zredukowanym sosem przy użyciu silikonowego pędzelka i ponownie umieść w grillu na 20 minut aby wszystko razem się zapiekło.

 

Wyjmij i podaj. Uwaga te cukierki uzależniają !

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.