Pellet - Przepis na wieprzowe cukierki

SKŁADNIKI NA WIEPRZOWE CUKIERKI
1,5 kg - 2 kg boczek wieprzowy
1/2 opakowania przyprawy BBQ
Pellet Broil King® Smoke Master's #63930
GLAZURA
1/2 łyżki stołowej przyprawy BBQ
2 szklanki sosu BBQ
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki masła
1/4 szklanki miodu
PRZYGOTOWANIE WIEPRZOWYCH CUKIERKÓW NA GRILLU PELLET
Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie ustaw termperaturę wędzenia na 120ºC.
Ostrożnie usuń skórę z boczku, pozostawiając warstwę tłuszczu. Pokrój boczek w dużą kostkę (2,5 cm), następnie dopraw przyprawą BBQ. Umieść kostki w brytfannie ze stali szlachetnej, tłuszczem do góry i wstaw do rozgrzanego grilla. Wędź przez 2,5 godziny nie mieszając. Wytapiający się tłuszcz będzie obmywał kęski mięsne nadając im soczystości. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 135ºC. W rondelku z silikonowym pędzelkiem wymieszaj składniki na glazurę, następnie podgrzej i zredukuj na kuchence powstały sos. Po 3 godzinach od rozpoczęcia podwędzania wymieszaj boczek z sosem. Piecz całość przez kolejne 2 godziny, mieszając co jakiś czas.
Wyjmij boczek z grilla i przełóż pozostały sos do rondelka i znowu zredukuj, jeżeli jest to konieczne - konsystencja sosu powinna być gęsta i lepka. Pozostało już tylko wykończyć nasze cukierki, podkręć temperaturę na 204ºC. Nasmaruj boczek zredukowanym sosem przy użyciu silikonowego pędzelka i ponownie umieść w grillu na 20 minut aby wszystko razem się zapiekło.
Wyjmij i podaj. Uwaga te cukierki uzależniają !
Smacznego !
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz