Przepis na bigos z żeliwnego woka

Bigos to tradycyjna polska potrawa, która w każdym domu smakuje nieco inaczej. Nasz bigos to mieszanka mięsa i kapusty, podkręcona suszonymi grzybami i śliwkowymi powidłami. Mięso, które dodajemy do bigosu powinno mieć trochę tłuszczyku, dlatego dobrze sprawdzi się karkówka lub łopatka. Warto też dodać kawałek boczku i dobrą kiełbasę. Śliwki i leśne grzyby to wyjątkowy smak i aromat, który musi być w każdym bigosie. W żeliwnym woku mieszamy kapustę słodką i kiszoną, takie połączenie doskonale się uzupełnia !

Bigos i koniec letniego sezonu grillowego (na Broil Kingu grillujemy cały rok :), to dobry czas na zrobienie porządku w naszych zamrażalnikach. Jeżeli w trakcie grillowania zostanie Ci jakieś mięso, zawsze warto je zamrozić i wykorzystać właśnie do bigosu. Jeżeli do przepisu używasz mięso, które już wcześnie ugrillowałeś, np zostało po grillowaniu olbrzymiego szaszłyka - zacznij od podsmażenia cebuli, a nastepnie dodaj zapas ugrillowanego mięsa i grzyby. W dalszej kolejności postępuj zgodnie z przepisem.

 

SKŁADNIKI NA BIGOS Z ŻELIWNEGO WOKA

250 g karkówki

150 g wędzonego boczku

150 g kiełbasy (opcjonalnie)

700 g kapusty kiszonej

0,5 kg kapusty słodkiej

2 łyżki smalcu

2 garści suszonych grzybów

2 łyżki powideł śliwkowych

1 szklanka passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 średniej wielkości cebule

 

PRZYPRAWY

10 ziaren czarnego pieprzu

2-3 liście laurowe

4-5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka kminku

 

PRZYGOTOWANIE BIGOSU W ŻELIWNYM WOKU

Suszone grzyby zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw. Karkówkę, boczek i cebulę pokój w kostkę. Słodką kapustę posiekaj w paski, a kiszoną na mniejsze kawałki. Jeżeli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna, przepłucz ją wodą.

Przed rozgrzaniem grilla wyjmij jeden ze środkowych rusztów i aromatyzer, który jest pod nim. W wolne miejsce włóż żeliwny wok. Ustawiając pokrętła w pozycji medium rozgrzej grill do temperatury 180ºC. Zmniejsz moc palników do pozycji medium-low. Jeżeli dodajesz do bigosu kiełbasę, połóż ją na ruszcie lub górnej półce i pozwól, aby powoli się grillowała. Podgrzej smalec, a następnie obsmaż na nim karkówkę. Po kilku minutach dodaj boczek, a na koniec cebulę. Całość oprósz solą.

Kiedy cebula się zeszkli dodaj przyprawy i namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Powoli dodaj kapustę, na początek słodką, a kiedy zmniejszy objętość - kiszoną.

Używając szczypiec do grilla przemieszaj kapustę z mięsem i dodaj 2-3 szklanki wody. Zmniejsz palnik pod wokiem do minimum, zamknij grill i zostaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj powidła śliwkowe i passatę lub koncentrat pomidorowy. Kontroluj ilość wody i w razie potrzeby dolej, całość powinna się grillować około 90 minut. Na 20 minut przed końcem dodaj pokrojoną w grubą kostkę grillowaną kiełbasę, zamieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj gorące ze świeżym pieczywem.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.