Przepis na brukselkę z boczkiem w żeliwnym woku

Brukselka - koszmar dzieciństwa i znienawidzone warzywo, którym straszyła mama z babcią, ale czy słusznie te zielone piłeczki owiane są tak złą sławą? Pokażę Ci, jak w prosty sposób zamienisz te malutkie kapuściane główki o dość mdłym smaku, w coś zaskakującego! Dodaj solidną porcję boczku i trochę piwa, które sprawią, że brukselka nabierze aromatu i skarmelizuje się. Otrzymasz danie, które nie tylko zaskoczy ale i uszczęśliwi Twoich gości.

 

SKŁADNIKI NA BRUKSELKĘ Z BOCZKIEM W ŻELIWNYM WOKU

0,5 kg świeżej lub mrożonej brukselki

0,5 kg boczku wieprzowego

3 łyżki stołowe ostrej przyprawy do grilla

1 butelka jasnego piwa - polecam w stylu IPA

1 duża cebula (opcjonalnie)

Pellet Broil King® Smoke Master's #63930

 

PRZYGOTOWANIE BRUKSELKI Z BOCZKIEM W ŻELIWNYM WOKU

Pellet Smoke Master's jest mieszanką drzew orzesznika, wiśni i klonu, które nadadzą potrawie dodatkowych akcentów smakowych. W przypadku grilla na pellet wystarczy uzupełnić zbiornik tym rodzajem pelletów, natomiast w grillach gazowych musisz skorzystać ze skrzynki do wędzenia. Ustaw ją na aromatyzerach lub przy jednej ze ścianek na ruszcie.

 

Brukselkę należy opłukać, oczyścić oraz podzielić na pół w przypadku większych główek. Boczek i cebulkę pokrój w kostkę i paski, niech to będą większe kawałki, które dadzą wyraźny smak z każdym kęsem. Włóż do grilla dedykowany wok żeliwny pasujący w miejsce rusztu (w grillach Pellet wyjmij pierwszy ruszt od lewej strony) lub użyj żeliwną brytfannę (wyjmij z niej stalowy ruszt), którą ustaw na ruszcie głównym. Następnie rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM lub ustaw temperaturę docelową 204°C na grillach Pellet.

Podsmaż boczek i cebulkę w woku, jednak zwróć uwagę aby tłuszcz zaczął dopiero się topić a mięso było ciągle miękkie i nieprzypieczone. Dodaj teraz brukselkę i przyprawę do grilla, wymieszaj wszystko dokładnie. Chwilkę podsmaż i dodaj 250 ml piwa. Od czasu do czasu mieszaj, uważając aby nic się nie przykleiło do spodu, ponieważ może się przypalić i zepsuć danie. Twoim celem jest uzyskanie lekko brązowego koloru brukselki, który oznacza karmelizację oraz wysmażenie boczku. Dodatek piwa spowoduje, że brukselka przesiąknie smakiem i aromatem. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 40 minut, podawaj gorące prosto z woka!

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.