Przepis na bruschettę z pomidorkami i mozzarellą

Bruschetta to włoska przystawka, która najlepiej smakuje latem, gdy pomidory są wyjątkowo soczyste i słodkie. Przygotowanie na grillu sprawia, że pieczywo jest niezwykle chrupkie. Zamiast bułki typu ciabatta możesz wykorzystać bagietkę oraz inne lekkie, pszenne pieczywo. Polecamy pomidorki koktajlowe, jeżeli jednak wolisz inne odmiany to podaj je najlepiej obrane ze skórki, a po pokrojeniu odsącz z nadmiaru soku. To idealne lekkie danie, które przyrządzisz w swoim ogrodzie w ciepły letni poranek, planując wakacyjny urlop w słonecznej Italii.

 

Przygotowanie: 15 minut

Czas grillowania: 15 minut

Porcja dla 3-5 osób

 

SKŁADNIKI NA BRUSCHETTĘ Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ

5-6 bułek ciabatta

500 g pomidorków koktajlowych

125 g sera mozzarella

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

2 łyżki świeżo posiekanych liści bazylii

sól

 

DO PODANIA

oliwa

liście bazylii

 

PRZYGOTOWANIE BRUSCHETTY Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ NA GRILLU

Umyte pomidorki pokrój na ćwiartki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz posiekaną bazylię. Dorzuć pokrojoną na duże kawałki mozzarellę, wymieszaj i dopraw do smaku solą.

Ciabatty przekrój na dwie części i skrop oliwą po obu stronach. Odpal palniki, ustaw je w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 150ºC. Spryskaj ruszt olejem roślinnym przy pomocy rozpylacza do oleju lub natrzyj pędzelkiem silikonowym. Na przygotowanym ruszcie połóż pieczywo skórka do góry. Opiekaj kilka minut, a kiedy zacznie się rumienić odwróć na drugą stronę i przełóż na górną półkę grilla. Na kromki wyłóż przygotowane wcześniej pomidorki z serem. Zamknij pokrywę i poczekaj aż ser zacznie się topić, średnio zajmuje to ok. 10-15 minut.

Ściągnij bruschetty z grilla przy pomocy płaskiej łopatki Imperial i podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz je dodatkowo skropić oliwą, sosem balsamicznym oraz posypać świeżą bazylią.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

 

Smacznego!

Kucharz Broil King 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.