Przepis na bułki drożdżowe z dipem musztardowym z grilla na pellet

Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz - dokładnie takie są bułki drożdżowe z dipem musztardowym z grilla na pellet. Ten kulinarny klasyk, który zapewnie gościł na stole niejednego, przygotujesz teraz na swoim grillu na pellet. Tak - to możliwe! Grille opalane drewnem w postaci pelletów pozwalają na pieczenie, wędzenie oraz grillowanie - przygotujesz na nim wszystko. Bułeczki drożdżowe będą idealne jako przekąska, dodatek lub lekka kolacja - koniecznie serwuj ze słodko-ostrym dipem musztardowym. 

Ciasto drożdżowe należy zostawić do wyrośnięcia, dlatego jego wyrabianie najlepiej rozpocząć nieco wcześniej. 

 

Czas przygotowywania 30 minut + czas wzrostu ciasta 

Czas grillowania 30 minut 

Ilość porcji dla: 6-9 osób 

 

SKŁADNIKI NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DIPEM MUSZTARDOWYM Z GRILLA NA PELLET

  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 2 ½ łyżeczki suchych drożdży 
  • 2 ½ szklanki mąki 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ¼ szklanki sody oczyszczonej 
  • 3 szklanki wody 
  • Gruboziarnista sól 
  • odrobina roztopionego masła  

 

SKŁADNIKI NA DIP MUSZTARDOWY 

  • 1/3 szklanki musztardy ziarnistej np. Francuskiej 
  • 1/3 szklanki płynnego miodu 
  • ¼ szklanki majonezu 
  • 1 łyżka białego octu 
  • szczypta słodkiej papryki  

 

SPOSÓB GRILLOWANIA BUŁEK DROŻDŻOWYCH Z MUSZTARDOWYM DIPEM NA GRILLU PELLET

Na małym ogniu rozpuść masło, dodaj brązowy cukier oraz mleko. Wymieszaj dokładnie do momentu, w którym cukier rozpuści się całkowicie. Odstaw do przestygnięcia, następnie przelej mieszankę do miski. Dodaj suche drożdże i wymieszaj. Przykryj ścierką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 15-20 minut.  Dodaj przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki. 

 

Nadszedł czas na wyrobienie ciasta drożdżowego. Możesz to zrobić na dwa sposoby – tradycyjnie rękoma lub z użyciem robota kuchennego wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta. Podczas wyrabiania ciasta dodaj wodę oraz mleko, aby ciasto wyrosło składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mieszaj ciasto aż stanie się elastyczne, uformuj je w kulkę, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Jeśli masz więcej czasu to możesz je pozostawić na dłużej. 

  

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE  (232°C). Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, każdą z części roluj ręką aż kawałki będą miały szerokość 1 cm. Podziel kawałki na kilka równych części.  

 

Przygotuj miskę z ciepłą wodą, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj do rozpuszczenia. Zanurz każdą z bułeczek i natychmiast wyciągnij. Tak przygotowane ciasto układaj na brytfannie nakrytej papierem do pieczenia. Bułki posyp odrobiną gruboziarnistej soli. Tak przygotowane ciasto piecz w grillu na pellet około 20 minut. Podczas pieczenia przygotuj dip musztardowy - umieść wszystkie składniki w misie i dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką papryką. Gdy bułki się zarumienią, wyjmij je z grilla na pellet i posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła.  

 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.