Przepis na burgery z mięsa wołowego z serem cheddar

Burgerów nigdy dość - bo kto nie lubi bułki w kompozycji pysznego i idealnie doprawionego mięsa, z ciągnącym się serem oraz warzywami prosto z ogrodu? Chyba nikt. Lubią je mali, jak i ci duzi. Dlatego też, dziś mam dla was przepis na burgery z mięsem wołowym, serem cheddar i sałatą lodową skąpane w sosie majonezowym. Będzie pysznie! 

Czas przygotowania: 15 minut

Czas grillowania: 30 minut

Porcje dla: 3-6 osób

 

Przepis na burgery z mięsa wołowego z serem cheddar

  • 900g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1/2  łyżeczki czosnku granulowanego

 

Składniki na sos majonezowy:

  • 70g sosu ogórkowego
  • 250g majonezu
  • 4 łyżeczki ostrzejszej musztardy
  • 1/2  łyżeczki winnego octu
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2  łyżeczki soli

 

Do podania:

  • 3-6 bułek hamburgerowych
  • 240g sera cheddar (w plastrach)
  • 1 sałata lodowa

 

Sposób przygotowania burgerów z mięsa wołowego z serem cheddar na grillu gazowym

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki do sosu majonezowego i odłóż go na 30 minut do lodówki. Do mięsa mielonego dodaj przyprawy oraz sos Worcestershire, dobrze wymieszaj i uformuj kotleciki. Porwij sałatę lodową na mniejsze kawałki.

Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyciągnij ruszt ze swojego grilla i umieść w jego miejsce płytę żeliwną. Odpal grill i ustaw palniki w pozycji MEDIUM. Pozostaw na jakieś 10 minut, po tym czasie przekręć palniki do pozycji LOW. Spryskaj olejem płytę żeliwną, możesz do tego celu użyć rozpylacza do oleju.

Jak olej lekko wchłonie w płytę, na jej powierzchni ułóż kotleciki i grilluj przez około 3 minuty. Obróć kotlet na drugą stronę, użyj do tego łopatki Imperial. Po upływie 1-2 minut, na mięsie ułóż 2 plasterki sera cheddar - pozwól się im rozpuścić.

Na ruszcie obok podpiecz lekko bułki do hamburgerów. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po ugrillowaniu. Bułkę posmaruj 2-3 łyżkami sosu, następnie ułóż na nim kawałki sałaty, a na niej mięso z serem. 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.