Przepis na drożdżówki cynamonowe z lukrem

Cynamon to przyprawa, która jest obowiązkowo używana podczas świąt. Co powiesz na to, aby ją wykorzystać do stworzenia pysznego deseru? To szybki i prosty przepis, który wykorzystasz nawet po świętach. 

Czas przygotowania: 20 minut 

Czas gotowania: 30-40 minut 

Porcja dla: 4 osób 

 

SKŁADNIKI NA DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE Z LUKREM 

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżka drożdży 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki wody 
  • szczypta soli 

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIA 

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1/4 szklanki masła  
  • 1 – 2 łyżki cynamonu (do smaku) 

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ 

  • 2 szklanki cukru pudru  
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  
  • 3 – 4 łyżki mleka 

 

PRZYGOTOWANIE DROŻDZÓWEK Z LUKREM NA GRILLU GAZOWYM 

Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej, ale niegorącej wody i odstaw na 5 minut. Wymieszaj mleko, mąkę i większą część wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zacznij wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego wyposażonego w specjalny hak. Jeśli ciasto nie będzie chciało się wyrobić, dodaj odrobinę wody. Ma być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Uformuj kulki (po około 100 g) i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto po tym czasie ma podwoić swoją objętość, jeśli nie pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.

 

Nadszedł czas na przygotowanie nadzienia. Wymieszaj cukier, cynamon i roztopione wcześniej masło. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długie pasy o szerokości ok.6 cm, nasmaruj równomiernie nadzieniem, następnie zwiń w rulonik. Nadszedł czas na grillowanie. Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i pozostaw do osiągnięcia temperatury 162oC. Po rozgrzaniu się grilla, przekręć pokrętła do pozycji MEDIUM LOW i grilluj bułki przez 30 do 40 minut. W międzyczasie przygotuj polewę - wymieszaj cukier puder z ekstraktem waniliowym i mlekiem. Zacznij od 3 łyżeczek mleka stopniowo dodając składniki, tak aby powstała gęsta i jednolita konsystencja. Serwuj drożdżówki, po lekkim schłodzeniu. Mają być wciąż ciepłe, ale nie gorące.

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Grilluj i Gotuj sp. k. Piotrów
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Grilluj i Gotuj sp. k. Piotrów ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.