Przepis na fajitas z grillowanym stekiem wołowym

Kuchnia meksykańska jest znana z potraw, w których podstawą jest pszenny placek - tortilla. Charakteryzuje się również czymś innym - jest różnorodna, kolorowa i z dużą ilością sosów tzw.sals, które wykonuje się z ziół i świeżych warzyw. Jest prosto, pysznie i zdrowo. W ten opis wpasowuje się również przepis na fajitas z grillowanym stekiem wołowym. Przypieczona tortilla, z karmelizowanymi warzywami i kawałkami ugrillowanego steku - idealna propozycja na obiad lub kolację we dwoje. Stek marynuje się w skórce pomarańczy oraz limonki, ostrych płatkach chilli i świeżych ziółach, które nadają mu intrygującego smaku i aromatu.

Czas przygotowania: 10 minut + min. 1 godzina marynowania

Czas grillowania: 25 minut 

Porcja dla: 2 osób

 

PRZEPIS NA FAJITAS Z GRILLOWANYM STEKIEM WOŁOWYM

SKŁADNIKI:

  • 1 stek wołowy 
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka płatków chilli
  • sól, pieprz

 

DO PODANIA:

  • placki tortilli
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 żółtej cebuli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • limonki
  • papryczki Jalapenos
  • ser
  • salsa

 

PRZEPIS NA TO JAK ZROBIĆ SALSĘ ORAZ GUACAMOLE ZNAJDZIESZ TUTAJ

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FAJITAS Z GRILLOWANYM STEKIEM WOŁOWYM NA GRILLU GAZOWYM

Zacznij od przygotowania składników. Obierz pomarańcze i limonkę ze skórki, będzie Ci potrzebna do zamarynowania mięsa. Przygotuj miskę lub woreczek strunowy. My polecamy woreczek strunowy, dzięki niemu masz pewność, że mięso zostało równomiernie zamarynowane. Pomarańcze oraz limonkę obierz ze skórki będzie ci potrzebna do marynaty, następnie wyciśnij sok z 1 pomarańczy i limonki. Drobno posiekaj pietruszkę oraz szcypiorek. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Zanurz mięso w marynacie i odłóż na minimum 1 godzinę, a maksimum 4 godziny. 

 

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, pozbądź się z niego marynaty i je osusz za pomocą ręcznika papierowego. Resztki marynaty możesz wykorzystać później jako sos, jednak musisz ją najpierw zagotować. Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji HIGH i ugrilluj stek według własnych preferencji. Do grillowania użyj termometru z dwiema sondami, który pozwoli Ci na perfekcyjnie ugrillowanie mięsa. Czas na warzywa! Przekręć pokrętła do pozycji LOW, do brytfanny ze stali szlachetnej dodaj olej a następnie pokrojoną w piórka żółtą i czerwoną cebulę. Po tym jak cebula się zeszkli dodaj pokrojoną w paski paprykę, wymieszaj składniki i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie warzywa powinny ulec karmelizacji. Na ruszcie podpiecz lekko tortillę.

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Ciepłą tortillę posmaruj salsą, dodaj ugrillowane warzywa oraz kilka kawałków steku. Całość możesz posypać starty serem, kawałkami limonek i pokrojonymi jalapenos. 

 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.