Przepis na fasolkę po bretońsku z grilla w żeliwnym woku

Ta obcojęzycznie brzmiąca potrawa jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na naszych stołach. Chodź mogłoby się wydawać, że pożyczyliśmy jej recepturę od innych, to w całości należy do naszej tradycyjnej kuchni. Jej rozgrzewające i sycące właściwości są szczególnie doceniane podczas chłodniejszych jesiennych dni. Co powstrzymuje nas od przygotowaniem jej na grillu? Zupełnie nic. Fasolka po bretońsku z grilla w żeliwnym woku to prosta i szyba potrawa, która z pewnością szybko zniknie z Twojego stołu. 

Jeśli podobnie jak ja, do grillowania używasz wędzonego boczku oraz fasolki konserwowej (oba te produkty zawierają sporo soli) pamiętaj o tym, aby spróbować potrawy zanim ją posolisz. Do grillowania polecam wybrać fasolę piękny jaś, jest duża i zawiera sporo białka. Jeśli zależy ci na to żeby szybko przygotować potrawę użyj fasolki konserwowej.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: 35 minut

 

SKŁADNIKI NA FASOLKĘ PO BRETOŃSKU Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU

  • 500 g fasoli Piękny Jaś (2 puszki lub ugotowanej)
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 250 g kiełbasy
  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oleju

 

FASOLKA PO BRETOŃSKU - JAK GRILLOWAĆ?

Zacznij od przygotowania składników: kiełbasę pokrój w plasterki, boczek w słupki a cebulę i czosnek w kostkę. Czas na przygotowanie grilla. Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij jedną z kratek rusztu i aromatyzer znajdujący się pod nim. Zalecamy wyciągnięcie jednego ze środkowych rusztów. Następnie w wolne miejsce włóż żeliwny wok, użyj uchwytu wielofunkcyjnego, którym łatwo przeniesiesz i umieścisz akcesorium.

 

Odpal palnik pod wokiem oraz dwa sąsiadujące, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM. Po rozgrzaniu się grilla ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM-LOW. Do woku wlej łyżkę oleju, po chwili dodaj pokrojoną wcześniej kiełbasę. Podsmaż przez kilka minut aż kiełbasa się lekko zarumieni, dodaj boczek a po kilku minutach cebulę. Poczekaj aż cebula się zeszkli, wtedy dodaj czosnek i przyprawy. Lekko wymieszaj składniki, użyj do tego szczypiec Imperial i smaż przez 4-5 minut.

Po tym czasie dodaj fasolkę (razem z zalewą) oraz passatę pomidorową. Grilluj przez 15-20 minut, co jakiś czas przemieszaj zawartość woku. Na koniec grillowania sprawdź, czy potrawa jest dostatecznie doprawiona, dodaj sól oraz pieprz według uznania. Jeśli passata była kwaskowata dla polepszenia smaku możesz dodać 1/2 łyżeczki cukru. Podawaj zaraz po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem dobrego pieczywa. 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.