Przepis na grillowaną brzoskwinię z serkiem mascarpone

Ten prosty przepis to doskonała lekcja grillowania z wykorzystaniem możliwości jakie dają dwustronne ruszty żeliwne w różnych pozycjach oraz grillowaniem w różnych strefach temperatury.
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ BRZOSKWINIĘ Z SERKIEM MASCARPONE
4 brzoskwinie
oliwa z oliwek
do podania:
200g serka mascarpone lub ulubione lody
1 łyżeczka pasty waniliowej
sok z cytryny
sól w płatkach
miód lub sos klonowy
płatki migdałów
listki mięty lub tymianku
PRZYGOTOWANIE GRILLOWANEJ BRZOSKWINI Z GRILLA
Wybierając brzoskwinie na grilla sięgaj po te dojrzałe, ale wciąż lekko twarde, dzięki temu masz pewność, że nie rozpadną się podczas grillowania. Brzoskwinie przekrój na połowę, usuń pestki i posmaruj oliwą.
Serek mascarpone wymieszaj widelcem z waniliową pastą i odstaw do lodówki.
Rozgrzej grill do 200°C. Teraz ważna część grillowania:
- ustaw pokrętła w pozycji medium po jednej stronie grilla, w tej strefie ustaw ruszt w pozycji stożkowej
,
- po drugiej stronie grilla ustaw pokrętła w pozycji low, a ruszt w pozycji rynienkowej
(jeżeli posiadasz ruszt dwustronny).
Grilluj brzoskwinie skórką do góry przez 4-5 minut na cieplejszej stronie grilla. Brzoskwinie powinny lekko zmięknąć, a na powierzchni miąższu pojawią się charakterystyczne ślady karmelizacji. Po tym czasie odwróć i przełóż brzoskwinie na strefę z niższą temperaturą, grilluj jeszcze przez 6-8 minut.
Podawaj na ciepło z gałką serka mascarpone lub ulubionych lodów, polej miodem lub syropem klonowym oraz skrop sokiem z cytryny. Dla podbicia smaku delikatnie oprósz solą, płatkami migdałów i udekoruj listkami świeżej mięty, bądź tymianku.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Pobierz przepis Pobierz listę zakupów
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz