Przepis na grillowaną dynię z dzikim ryżem

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ DYNIĘ Z DZIKIM RYŻEM
1 szklanka dzikiego ryżu (opcjonalnie inny rodzaj)
750 ml bulionu warzywnego
4 mniejsze dynie piżmowe lub żołędziowe
olej o wysokim punkcie dymienia np. ryżowy
sól i pieprz
4 szalotki lub czerwone cebule
4 ząbki czosnku
4 szklanki posiekanych liści buraka ćwikłowego (botwina)
1/2 szklanki suszonych pestek dyni
1/2 szklanki świeżej posiekanej bazylii
1/4 szklanki pestek granatu
1/4 szklanki pokruszonego sera feta
1 łyżka stołowa wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczy
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
PRZEPIS NA GRILLOWANĄ DYNIĘ Z DZIKIM RYŻEM
Na sam początek musimy przygotować dynie, należy je przepołowić i wybrać luźny miąższ ze środka. W rondelku na kuchence bocznej gotuj przez 45 minut (pod przykryciem) dziki ryż wraz z bulionem, od czasu do czasu mieszając. Włóż do grilla dedykowaną płytę żeliwną i rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM, a gdy się rozgrzeje do 200ºC skręć palniki pod płytą na najniższą moc i delikatnie skrop powierzchnię płyty olejem, najlepiej spisze się rozpylacz do oleju.
Połówki dyni skrop oliwą oraz przypraw solą i pieprzem. Piecz dynię płaską stroną do dołu na płycie żeliwnej przez 45-55 minut. Po 25 minutach sprawdź czy dynia nabiera ciemniejącego koloru oznaczającego karmelizację, to znak, że czas obrócić dynię na drugą stronę. W między czasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulki posiekaj na drobna kosteczkę. W drugim rondelku rozgrzej trochę oleju, następnie należy zeszklić cebulkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane liście botwiny, podsmaż przez 3 minuty. Co ciekawe "Botwina" i "Boćwina" to rodzaj liści buraka, które różnią się stadium rozwoju: młode cienkie liście to botwina, natomiast duże szerokie, które nadają się na gołąbki to boćwina.
W misce wymieszaj przygotowany ryż, podsmażone szalotki z czosnkiem i botwin. Dodaj suszone pestki dyni, posiekaną bazylię, pestki granatu, pokruszoną fetę i wymieszaj wszystko razem delikatnie. Na koniec dodaj świeżo wyciśnięty sok i startą skórkę z pomarańczy oraz oliwę z oliwek. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Ugrillowane dynie wypełnij przygotowanym farszem i przełóż do perforowanej brytfanny, aby zapiec je przez 10 minut w grillu. Brytfannę kładziemy bezpośrednio na ruszcie, a pod nim palniki na najmniejszą moc. Do tak przygotowanej dyni pasuje sos grzybowy lub żurawinowy.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz