Przepis na grillowaną dynię z dzikim ryżem

Grillowana dynia z farszem to propozycja lżejszego dania bezmięsnego, które dzięki kompozycji wielu składników smakuje obłędnie! Danie to nieco przypomina popularną faszerowaną paprykę, jednak użyte składniki nie są tak powszechnie używane w codziennej kuchni, dzięki czemu ta oryginalna potrawa idealnie nadaje się na świąteczny stół. Co więcej to prawdziwa bomba witaminowa!

 

SKŁADNIKI  NA GRILLOWANĄ DYNIĘ Z DZIKIM RYŻEM

1 szklanka dzikiego ryżu (opcjonalnie inny rodzaj)

750 ml bulionu warzywnego

4 mniejsze dynie piżmowe lub żołędziowe

olej o wysokim punkcie dymienia np. ryżowy

sól i pieprz

4 szalotki lub czerwone cebule

4 ząbki czosnku

4 szklanki posiekanych liści buraka ćwikłowego (botwina)

1/2 szklanki suszonych pestek dyni

1/2 szklanki świeżej posiekanej bazylii

1/4 szklanki pestek granatu

1/4 szklanki pokruszonego sera feta

1 łyżka stołowa wyciśniętego soku z pomarańczy

1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczy

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

 

PRZEPIS NA GRILLOWANĄ DYNIĘ Z DZIKIM RYŻEM

Na sam początek musimy przygotować dynie, należy je przepołowić i wybrać luźny miąższ ze środka. W rondelku na kuchence bocznej gotuj przez 45 minut (pod przykryciem) dziki ryż wraz z bulionem, od czasu do czasu mieszając. Włóż do grilla dedykowaną płytę żeliwną i rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM, a gdy się rozgrzeje do 200ºC skręć palniki pod płytą na najniższą moc i delikatnie skrop powierzchnię płyty olejem, najlepiej spisze się rozpylacz do oleju.

Połówki dyni skrop oliwą oraz przypraw solą i pieprzem. Piecz dynię płaską stroną do dołu na płycie żeliwnej przez 45-55 minut. Po 25 minutach sprawdź czy dynia nabiera ciemniejącego koloru oznaczającego karmelizację, to znak, że czas obrócić dynię na drugą stronę. W między czasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulki posiekaj na drobna kosteczkę. W drugim rondelku rozgrzej trochę oleju, następnie należy zeszklić cebulkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane liście botwiny, podsmaż przez 3 minuty. Co ciekawe "Botwina" i "Boćwina" to rodzaj liści buraka, które różnią się stadium rozwoju: młode cienkie liście to botwina, natomiast duże szerokie, które nadają się na gołąbki to boćwina.

W misce wymieszaj przygotowany ryż, podsmażone szalotki z czosnkiem i botwin. Dodaj suszone pestki dyni, posiekaną bazylię, pestki granatu, pokruszoną fetę i wymieszaj wszystko razem delikatnie. Na koniec dodaj świeżo wyciśnięty sok i startą skórkę z pomarańczy oraz oliwę z oliwek. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Ugrillowane dynie wypełnij przygotowanym farszem i przełóż do perforowanej brytfanny, aby zapiec je przez 10 minut w grillu. Brytfannę kładziemy bezpośrednio na ruszcie, a pod nim palniki na najmniejszą moc. Do tak przygotowanej dyni pasuje sos grzybowy lub żurawinowy.

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.