Przepis na grillowaną kaczkę z sosem hoisin i naleśnikami

Kaczka z naleśnikami? Dlaczego nie! Grillowana kaczka z sosem hoisin i naleśnikami to nietypowe połączenie powstałe z inspiracji kuchnią azjatycką. Kaczka, dzięki soli nabiera chrupkości, a pasta z imbiru dodaje jej niezwykłego aromatu. To obiad, który zrobi się praktycznie sam dzięki grillowaniu na obrotowym rożnie. Podanie mięsa w naleśniku to forma, którą z pewnością pokochają dzieci. Aromatyczne i chrupiące mięso w połączeniu z aromatycznymi naleśnikami oraz słodko-pikantnym sosem to prawdziwa eksplozja smaków. Spróbuj i przekonaj się sam!

  • Czas przygotowania: 2 dni + 20 minut 
  • Czas grillowania:1,5 do 2 h 
  • Porcja dla: 8-10 osób 

 

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ KACZKĘ Z SOSEM HOISIN I NALEŚNIKAMI

  • Kaczka 
  • Sól 
  • 2 cebule dymki 
  • 1 cm kawałek imbiru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka białego octu 
  • ¼ szklanki wody 
  • Sos hoisin 
  • ½ ogórka szklarniowego 
  • 1-2 marchewki 
  • Pęczek szczypiorku 

 

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI 

  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru 
  • ¼ łyżeczki soli 
  • 1 ½ szklanki mleka 
  • 2 duże jajka  
  • Pęczek szczypiorku 

 

JAK UGRILLOWAĆ KACZKĘ NA GRILLU GAZOWYM? SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj kaczkę. Oczyść ją z pozostałości zbędnego tłuszczu, opłucz wodą i wysusz. Natrzyj mięso solą i pozostaw w lodówce przez 2 dni. Na godzinę przed grillowaniem wyciągnij kaczkę z lodówki, usuń pozostałości soli. W misie wymieszaj starty imbir, olej oraz drobno posiekany szczypior. Powstałą pastą posmaruj wnętrze kaczki. Następnie w rondelku połącz ze sobą miód, ocet oraz wodę, mieszaj do momentu, w którym miód połączy się z resztą składników. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj mięso pozostaw na minimum 30 minut. Glazura wsiąknie w skórę.

 

Po tym czasie nabij mięso na stalowy pręt rożna i zabezpiecz kolcami do rożna. Czas na przygotowanie grilla. Wyciągnij z niego górną półkę oraz ruszty. Odpal grill, ustaw pokrętła na HIGH i rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyłącz palniki główne grilla. Odpal palnik boczny, umieść mięso na grillu i odpal rożen obrotowy. Na aromatyzerach, bezpośrednio pod mięsem umieść brytfannę, która wyłapie wypływający tłuszcz oraz soki. Możesz wlać do niej wodę, sok jabłkowy lub piwo i dodać ulubione zioła. Grilluj kaczkę przez 1,5 max 2 godziny od czasu do czasu smarując pozostałą glazurą. Po tym czasie kaczka powinna osiągnąć temperaturę wewnętrzną 74 stopni Celsjusza. Sprawdzisz to za pomocą termometru błyskawicznego.

JAK ZROBIĆ NALEŚNIKI? PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA

Podczas grillowania kaczki przygotuj naleśniki z dodatkiem szczypiorku. W misie wymieszaj suche składniki. W kolejnej połącz wszystkie mokre składniki oraz drobno posiekany szczypiorek i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Połącz mokre składniki z suchymi. Na lekko naoliwionej patelni usmaż naleśniki. Ugrillowaną kaczkę pokrój na cienkie plastry i podawaj na naleśniku z sosem hoisin, ogródkami, marchewką oraz szczypiorkiem.

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.