Przepis na grillowaną paprykę

Podczas sezonu grillowego nie może zabraknąć warzyw - to właśnie teraz dorastają na Twoich ogrodowych grządkach! Jednym z obowiązkowych gości na rusztach jest papryka. Słodka i chrupka, która po ugrillowaniu nabiera głębszego smaku i pięknego aromatu. Będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, a podana z pieczywem lub serem feta może stać się osobnym daniem, które sprawdzi się podczas wegetariańskiego grillowania. Zobacz jakich składników potrzebujesz - przekonaj się jak szybko i łatwo ją zrobisz!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas grillowania: 35 minut
Porcja dla: 2-3 osoby


SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ PAPRYKĘ 

  • 5-6 papryk w różnych kolorach
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz lub inne ulubione przyprawy

 

DO PODANIA:

  • pieczywo
  • feta
  • ocet balsamiczny
  • oliwa

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PAPRYKI NA GRILLU GAZOWYM

Umyte papryki przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem lub ulubioną mieszanką pikantnych przypraw. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM-LOW i rozgrzej grill do temperatury 180°C. Spryskaj ruszty olejem - ja używam do tego celu rozpylacza oleju. 

Wyłóż paprykę na grillu skórką do dołu. Grilluj, aż skórka będzie mocno przypieczona ok 15 minut. Przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 10-15 minut. Do obracania papryki używam długich szczypców krokodylek, dzięki ząbkowanym końcówkom pozwalają mi na pewne złapanie papryki. 

Mocniej przypieczone kawałki możesz przełożyć na górną półkę grilla. Jeżeli planujesz podać paprykę w towarzystwie grillowanego mięsa lub sera to zacznij od papryki, prawie gotową przełóż na górną półkę. W trakcie grillowania pozostałych składników papryka dojdzie i będziesz mógł podać wszystko w jednym czasie.

Paprykę podawaj od razu po przygotowaniu, skrop ją octem balsamicznym, ulubioną oliwą i posyp pokruszonym serem feta.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.