Przepis na grillowaną pierś z kaczki

Jeśli szukasz pomysłu na ekskluzywne danie, którym zaskoczysz najbliższe Ci osoby, to właśnie mam coś takiego! Pieczona kaczka to danie, które kojarzy się z luksusem i jest testem dla wielu mistrzów kuchni. Grillowanie piersi z kaczki rozpoczynamy od wytopienia tłuszczu i podpieczenia skórki, a najlepszy rezultat uzyskasz wykorzystując funkcjonalność dwustronnych rusztów żeliwnych Broil King. Co więcej w najnowszych grillach z serii Baron™ możemy ruszty ułożyć ukośnie, co jeszcze bardziej potęguje efektywne odprowadzenie nadmiaru tłuszczu. W tym przepisie wykorzystujemy również dwie strefy ciepła, co jeszcze bardziej pokazuje możliwości grilla. Aby uzyskać najlepszy rezultat pamiętaj o monitorowaniu temperatury.

 

SKŁADNIKI NA PIERŚ Z KACZKI Z GRILLA

2 piersi z kaczki ze skórą

sól, pieprz

pęczek zielonych szparagów

oliwa z oliwek

 

DO PODANIA

mix sałat

truskawki

sos balsamiczny

 

PRZYGOTWANIE GRILLOWANEJ PIERSI Z KACZKI NA GRILLU GAZOWYM

Ruszty obróć na stronę rynienkową i jeśli Twój grill na to pozwala, ustaw w pozycji ukośnej. Grill rozgrzewamy od razu mając na uwadze powstanie dwóch stref ciepła. W początkowej fazie pierś będziemy grillować w strefie gorącej, w drugiej w nieco chłodniejszej, dlatego 2 palniki ustaw w pozycji MEDIUM, a pozostałe na MINIMUM.

Ostrożnie natnij skórę w romby, tak aby nie naciąć mięsa. Obficie natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Sondę termometru wbij tak, aby jej czubek znajdował się w najgrubszej części piersi. Kiedy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 250ºC, zakręć na chwile palniki i spryskaj ruszty olejem roślinnym przy pomocy rozpylacza oleju. Włącz ponownie palniki, pamiętając o ustawieniu dwóch stref ciepła. Pierś z kaczki połóż skórą do dołu, na ruszcie pod którym palniki są ustawione na MEDIUM. Grilluj przez 4 minuty. Skóra powinna być mocno przypieczona ale nie spalona, dlatego na bieżąco kontroluj stopień wypieczenia. Czas grillowania po tej stronie może się różnić w zależności od ilości tłuszczu. Przełóż mięso na drugą stronę i grillujemy 3 minuty.

Teraz połóż kaczkę na ruszcie pod którym ustawiona była niższa moc palników, następnie zamknij pokrywę i grilluj przez 5 minut. Po tym czasie obróć pierś na drugą stronę. Na ostatnie 5 minut połóż na grillu szparagi. Ściągnij pierś z rusztu kiedy osiągnie temperaturę wewnętrzną 65ºC. Daj jej odpocząć przez 5-10 minut, w tym czasie temperatura wewnętrzna wzrośnie o kolejne 5-10ºC. Pamiętaj aby sondy termometru wyjąć dopiero po tym czasie, zapobiegnie to utracie soków.

Kaczkę pokrój w plastry i podawaj z grillowanymi szparagami w towarzystwie mixu sałat z truskawkami, oblanymi sosem balsamicznym.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.