Przepis na grillowane gruszki z syropem klonowym

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ GRUSZKĘ Z SYROPEM KLONOWYM
4 duże gruszki
olej o wysokim punkcie spalania, np. ryżowy
5 łyżek stołowych syropu klonowego (3 do polewy i 2 do kandyzowania)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki orzechów pekan
1 łyżeczka wody
starta laska wanilii
szczypta soli
PRZYGOTWANIE GRILLOWANEJ GRUSZKI Z SYROPEM KLONOWYM NA GRILLU
Możemy kupić orzechy kandyzowane, ale takie przygotowane samodzielnie są znacznie smaczniejsze i jest to niezwykle proste. Zatem zacznijmy od orzechów, które należy wymieszać z 2 łyżkami syropu klonowego, odrobiną wody, startą wanilią i szczyptą soli. Upraż wszystko na żeliwnej patelni używając kuchenkę boczną grilla. Potrwa to kilka minut, mieszaj od czasu do czasu aż orzechy zaczną brązowieć. Wyłóż na talerz do wychłodzenia i posiekaj na mniejsze kawałki.
Następnie rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM. Wymieszaj pozostały syrop klonowy z cynamonem i odstaw na bok. Natrzyj ruszty olejem przy pomocy pędzelka silikonowego, zmniejszy to przywieranie delikatnych gruszek. Gruszki przedziel na połowy i ułóż miąższem do dołu. Jeżeli chcesz uzyskać diamentowy wzór możesz ugrillować je metodą Ten and Two, tak jak steki. Łączny czas grillowania to 8 minut. Gruszki powinny się pięknie skarmelizować, następnie przełóż je na półmisek do wykończenia. Posyp z wierzchu kandyzowanymi orzechami pekan i polej syropem cynamonowo klonowym. Gruszki wyglądają efektownie podane na desce do grillowania.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz