Przepis na grillowane gruszki z syropem klonowym

Uwielbiam grille gazowe za ich wszechstronność oraz przecieranie nowych kulinarnych szlaków. Ten przepis właśnie taki jest. Grillowana soczysta gruszka, podana w towarzystwie słodkich i chrupiących orzechów, skąpana w cynamonowo klonowym syropie. Idealne połączenie na przytulną zimową ucztę! Rozpal ogień w kominku, ogrzej się łykiem gorącej herbaty i rozkoszuj smakiem.

 

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ GRUSZKĘ Z SYROPEM KLONOWYM

4 duże gruszki

olej o wysokim punkcie spalania, np. ryżowy

5 łyżek stołowych syropu klonowego (3 do polewy i 2 do kandyzowania)

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki orzechów pekan

1 łyżeczka wody

starta laska wanilii

szczypta soli

 

PRZYGOTWANIE GRILLOWANEJ GRUSZKI Z SYROPEM KLONOWYM NA GRILLU

Możemy kupić orzechy kandyzowane, ale takie przygotowane samodzielnie są znacznie smaczniejsze i jest to niezwykle proste. Zatem zacznijmy od orzechów, które należy wymieszać z 2 łyżkami syropu klonowego, odrobiną wody, startą wanilią i szczyptą soli. Upraż wszystko na żeliwnej patelni używając kuchenkę boczną grilla. Potrwa to kilka minut, mieszaj od czasu do czasu aż orzechy zaczną brązowieć. Wyłóż na talerz do wychłodzenia i posiekaj na mniejsze kawałki.

Następnie rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM. Wymieszaj pozostały syrop klonowy z cynamonem i odstaw na bok. Natrzyj ruszty olejem przy pomocy pędzelka silikonowego, zmniejszy to przywieranie delikatnych gruszek. Gruszki przedziel na połowy i ułóż miąższem do dołu. Jeżeli chcesz uzyskać diamentowy wzór możesz ugrillować je metodą Ten and Two, tak jak steki. Łączny czas grillowania to 8 minut. Gruszki powinny się pięknie skarmelizować, następnie przełóż je na półmisek do wykończenia. Posyp z wierzchu kandyzowanymi orzechami pekan i polej syropem cynamonowo klonowym. Gruszki wyglądają efektownie podane na desce do grillowania.

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.