Przepis na grillowane oscypki

Grillowane sery to jeden z letnich hitów wegetariańskiego menu na grilla. Dziś sięgamy po owcze sery - oscypki oraz górskie serki, które z łatwością dostaniesz w większości sklepów. Tradycyjne oscypki z grilla najlepiej smakują na ciepło podane w towarzystwie konfitury z żurawiny. Dla tych, którzy nie mogą sobie odmówić porcji mięsa na grillu, część serków smakuje fantastycznie owinięta w plasterki wędzonego boczku.

Przygotowanie: 5 minut

Czas grillowania: 6-8 minut

Porcja dla 5-6 osób

 

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE OSCYPKI I SER GÓRSKI

1 owalny oscypek o wadze ok 60g

3-5 serki górskie

(opcjonalnie) wędzony boczek w plastrach

 

SKŁADNIKI NA OLIWĘ ZIOŁOWĄ

50 ml oliwy

1 łyżka tymianku

1 mały ząbek czosnku

1 łyżeczka płatków chilli

 

DO PODANIA:

konfitura z żurawiny

grillowane jabłko, cukinia

mieszanka sałat

 

PRZYGOTOWANIE GRILLOWANYCH OSCYPKÓW I SER GÓRSKI

Owalny oscypek pokrój na plastry o grubości ok 1 cm. Kilka odkrojonych plastrów oraz serków górskich można zawinąć w plastry boczku. Jabłka i cukinię pokrój w 0,5 cm plastry. Tak przygotowane sery oraz warzywa posmaruj ziołową oliwą.

Ruszty ułóż w pozycji rynienkowej , do grillowania możesz również wykorzystać żeliwną płytę. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 180ºC. Przed nałożeniem serów na ruszt, wyłącz na moment palniki i dokładnie posmaruj lub spryskaj go olejem za pomocą rozpylacza. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, obracaj ser na ruszcie dopiero kiedy jedna strona będzie już zarumieniona. Najlepsze będą szczypce posiadającą płaską część do chwytania.

Podawaj ciepłe zaraz po zdjęciu z rusztu, wtedy skórka jest chrupiąca a środek miękki a nawet płynny. Doskonałymi dodatkami do oscypków są konfitura z żurawin oraz grillowane jabłka i cukinia. Danie podawaj w towarzystwie mixu sałat skropione ziołowym dressingiem.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.