Przepis na grillowane skrzydełka po koreańsku

Skrzydełka z grilla to przekąska, która zyskuje coraz liczniejsze grono zwolenników. Zawdzięczają to szybkiemu sposobowi przygotowania oraz licznym możliwościami grillowania. Na pewno, spotkałeś skrzydełka marynowane w miodzie, przyprawach słodko-kwaśnych jak i te w pikantnych marynatach. To właśnie te ostatnie mają najliczniejsze grono wielbicieli. Nic w tym dziwnego, najpopularniejsze i kultowe już, skrzydełka Buffalo są niesamowicie pikantne. Przepis na grillowane skrzydełka po koreańsku to chrupiący i soczysty sposób na uzyskanie skrzydełek o ostrym smaku. Pasta gochujang, w której obtacza się ugrillowane już mięso to tradycyjna koreańska pasta, którą stworzono z ostrej papryki i poddano fermentacji. Dzięki temu ma bogaty smak przełamany ostrymi i słodkimi nutami. 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas grillowania: 25 minut

Porcja dla: 2-5 osób

 

PRZEPIS NA GRILLOWANE SKRZYDEŁKA PO KOREAŃSKU

SKŁADNIKI

  • 700g skrzydełek 
  • sól
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • pęczek szczypiorku lub kolendry
  • 1 łyżka łuskanych ziaren sezamu

ZOBACZ NASZE WCZEŚNIEJSZE PRZEPISY NA SKRZYDEŁKA: SKRZYDEŁKA BUFFALO, SKRZYDEŁKA PO MEKSYKAŃSKU, SKRZYDEŁKA W MIODZIE ORAZ SKRZYDEŁKA Z KOSZA DO ROŻNA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SKRZYDEŁEK PO KOREAŃSKU NA GRILLU GAZOWYM

Skrzydełka z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Najcieńszą część załóż tak aby skrzydełko tworzyło zwartą całość. Jest to dość istotne ponieważ pozostawiona luźno może się przypalić. Jeżeli jest Ci wygodniej odetnij lotkę zamiast składać. Następnie lekko je posól. Odpal grill, pokrętła ustaw w pozycji MEDIUM i rozgrzej do temperatury 150oC. Spryskaj ruszty rozpylaczem do oleju. Grilluj skrzydełka do momentu, az osiągną temperaturę wewnętrzną 70oC, będą chrupiące a skórka się przybrązowi. Zajmie Ci to 20-25 minut. Aby mieć pewność, że skrzydełka są gotowe użyj termometru do błyskawicznego pomiaru temperatury.

W międzyczasie w dużej misie wymieszaj pastę gochujang, miso, ocet ryżowy, olej rzepakowy i olej sezamowy. Wymieszaj delikatnie do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Po ugrillowaniu skrzydełka wymiesza w przygotowanym sosie i posyp szczypiorkiem lub kolędra oraz ziarnami sezamu. Możesz nie używać całego sosu jeśli jest on dla Ciebie zbyt ostry, przelej niewykorzystaną ilość do woreczka strunowego i zamroź. 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.