Przepis na grillowanego łososia z owocową salsą

Tropikalne, słoneczne smaki na zakończenie lata zapewni najnowszy przepis na grillowanego łososia z owocową salsą. To łatwy przepis na gustowny i kolorowy obiad, w którym wszystkie smaki świetnie się przenikają i uzupełniają. Salsa owocowa z awokado, mango, brzoskwini oraz z dodatkiem papryczki chilli jest bogata w smaku co sprawi, że będzie doskonałym uzupełnieniem do grillowanego łososia, który dostarczy błonnika, witamin, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Aby ryba się nie rozpadła w trakcie grillowania, koniecznie wybierz łososia ze skórą.

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut marynowanie
Czas grillowania: 7 minut
Porcja dla: 4 osób

 

SKŁADNIKI NA GRILLOWANEGO ŁOSOSIA Z OWOCOWĄ SALSĄ

  • 800 g łososia - filet ze skórą

SKAŁDNIKI NA PRZYPRAWĘ DO RYBY:

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • szczypta chilli

SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ SALSĘ:

  • 1 brzoskwinia
  • 1 awokado
  • 1/2 mango
  • ¼ czerwonej cebuli
  • ½ papryczki chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść liści melisy
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE GRILLOWANEGO ŁOSOSIA Z OWOCOWĄ SALSĄ NA GRILLU GAZOWYM

Wymieszaj składniki przyprawy. Łososia pokrój na kawałki o szerokości 3-4 cm. Obficie posyp go z dwóch stron mieszanką przypraw. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj salsę. Owoce pokrój w kostkę, cebulę i chilli posiekaj drobno. Dodaj posiekaną melisę, sok z cytryny i wymieszaj, na czas grillowania odstaw do lodówki. W miejsce dwóch żeliwnych rusztów, włóż żeliwną płytę. Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji medium i rozgrzej grill do wewnętrznej temperatury 250°C. Zrobisz to szybciej odpalając również boczne palniki. Rozgrzaną płytę dokładnie pokryj olejem.

 

 

Łososia również posmaruj olejem i połóż na rozgrzanej płycie skóra do góry, zamknij pokrywę grilla i grilluj 2-3 minuty. Po tym czasie przełóż rybę na drugą stronę i ponownie zamknij grill, po 3 minutach podnieś pokrywę i skontroluj stopień wysmażenia łososia oraz ewentualnie poczekaj jeszcze 1 minutę, jeżeli mięso nie zrobiło się matowe. Do przekładania doskonale sprawdzą się szczypce krokodylki zapewniające pewny chwyt nawet najdelikatniejszym potrawom.

 

 

Podawaj od razu po przygotowaniu z owocową salsą, skropione sokiem z cytryny.

 

 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.