Przepis na indyka prosto z grilla

Indyk znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jest to mięso, które nie potrzebuje wielu ulepszaczy, aby zachwycić smakiem. Postaw na prostotę i wypróbuj mój przepis. Odrobina tymianku i masło to wszystko to co potrzebujesz. Odpal swój grill i przygotuj ucztę dla bliskich. 

Czas przygotowania: 30 minut 

Czas grillowania: 2 godziny 

Porcja dla: 8-10 osób 

 

SKŁADNIKI NA INDYKA PROSTO Z GRILLA

  • 1 cały indyk  
  • przyprawa Broil King “KC BBQ Spice Rub” 
  • 250 g roztopionego masła 
  • świeży tymianek 

 

JAK PRZYRZĄDZIĆ INDYKA NA GRILLU GAZOWYM? SPOSÓB GRILLOWANIA INDYKA

Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i pozostaw do osiągnięcia temperatury 177°C. Czas na przygotowanie mięsa - pamiętaj, że rozdrabnianie surowego indyka da Ci więcej mięsa niż krojenie ugotowanego. Nie spiesz się i starannie podziel indyka na poszczególne partie: klatka piersiowa, udka i piersi. Po rozdrobnieniu posmaruj kawałki indyka odrobiną masła i dodaj przyprawę. Ponieważ mięso z piersi najprawdopodobniej wyschnie, należy ją smarować lub obstrzykiwać podczas grillowania. Wymieszaj pozostałe masło, tymianek i odrobinę przyprawy w misce. Użyj strzykawki do marynaty Broil King, aby zaaplikować mieszankę bezpośrednio do piersi. Gdy wszystko jest już przyprawione, umieść indyka w koszu do grillowania Broil King i zamknij pokrywkę. Jeśli twój indyk jest bardzo duży, możesz potrzebować wielu koszy lub możesz upiec indyka bezpośrednio na rusztach. W trakcie grillowania smaruj indyka od 2 do 3 razy niewielką ilością przygotowanej wcześniej mieszanki. Zdejmij z ognia, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 77°C. Sprawdź to za pomocą termometru błyskawicznego, który po wbiciu w grillującą się potrawę natychmiast poda temperaturę. Całkowity czas grillowania może się różnić w zależności od wielkości indyka. 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Grilluj i Gotuj sp. k. Piotrów
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Grilluj i Gotuj sp. k. Piotrów ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.