Przepis na kalmary z grilla

SKŁADNIKI NA KALAMRY Z GRILLA
800g oczyszczonych kalmarów
MARYNATA
1/3 szklanki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
1/3 łyżeczki płatków chilli lub kawałek świeżej papryczki
pieprz
sól - do smaku, uwga kalmary mogą być słone
DRESSING
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
chilli lub pieprz do smaku
pietruszka lub kolendra
Opcjonalnie: kapusta pak choi, białe wino i grillowane pieczywo
PRZYGOTOWANIE KALMARÓW NA GRILLU GAZOWYM
Kalmary umyj i dobrze osusz. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn, pieprz oraz chilli. Kalmary włóż do maryanty i odstaw na 2-4 godziny.
Wyciągnij z grilla dwa ruszta, włóż w to miejsce żeliwną płytę. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji medium i rozgrzej grill. Kiedy temperatura wewnętrzna osiągnie 200ºC spryskaj płytę olejem, kalmary odsącz z nadmiaru marynaty i wyłóż na rozgrzaną płytę. Grilluj przez 4 minuty, w połowie czasu przekładając raz na drugą stronę. Kalmary grillowane zbyt długo robią się gumowate, przygotowane krótko są jędrne i sprężyste.
Grillowane kalmary podawaj z dressingiem, dużą ilością pietruszki i chrupiącym pieczywem.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Pobierz przepis Pobierz listę zakupów
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz