Przepis na kalmary z grilla

Grillowane kalmary to smak greckich wakacji bez wyjeżdżania za granicę. Jeżeli do tej pory jedliście kalmary tylko na wakacjach w nadmorskich kurortach to najwyższy czas to zmienić i przygotować je na swoim grillu gazowym we własnym ogrodzie. Kalmary grillujemy bardzo krótko, bo tylko 3-4 minuty, a najsmaczniejsze są podane na ciepło. Dlatego zanim zaczniesz grillować, przygotuj dodatki i wyciągnij wino z lodówki :)

 

SKŁADNIKI NA KALAMRY Z GRILLA

800g oczyszczonych kalmarów

 

MARYNATA

1/3 szklanki oliwy

sok z 1/2 cytryny

1 ząbek czosnku

1 gałązka rozmarynu

1/3 łyżeczki płatków chilli lub kawałek świeżej papryczki

pieprz

sól - do smaku, uwga kalmary mogą być słone

 

DRESSING

1/3 szklanki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

chilli lub pieprz do smaku

pietruszka lub kolendra

 

Opcjonalnie: kapusta pak choi, białe wino i grillowane pieczywo

 

PRZYGOTOWANIE KALMARÓW NA GRILLU GAZOWYM

Kalmary umyj i dobrze osusz. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn, pieprz oraz chilli. Kalmary włóż do maryanty i odstaw na 2-4 godziny.

Wyciągnij z grilla dwa ruszta, włóż w to miejsce żeliwną płytę. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji medium i rozgrzej grill. Kiedy temperatura wewnętrzna osiągnie 200ºC spryskaj płytę olejem, kalmary odsącz z nadmiaru marynaty i wyłóż na rozgrzaną płytę. Grilluj przez 4 minuty, w połowie czasu przekładając raz na drugą stronę. Kalmary grillowane zbyt długo robią się gumowate, przygotowane krótko są jędrne i sprężyste.

Grillowane kalmary podawaj z dressingiem, dużą ilością pietruszki i chrupiącym pieczywem.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.