Przepis na kanapkę po wietnamsku z grillowanym stekiem

Soczysty stek podany ze świeżą kolendrą, chrupiącym ogórkiem oraz sosem majonezowym z dodatkiem pasty z chili, skomponowany w stylu popularnych wietnamskich kanapek. Marynata to efekt połączenia wielu odmiennych smaków - słodkiego, ostrego i kwaśnego. Mięso, sos oraz warzywa tworzą razem przyjemnie smaczną mieszankę, którą z pewnością polubią Twoje kubki smakowe. Nie czekaj, już dziś zabierz swoich bliskich na kulinarną wyprawę do Wietnamu.

Przygotowanie: 20 minut

Marynowanie: od 30 minut do 4 godzin

Czas grillowania: około 6-8 minut

Ilość porcji: 4

 

SKŁADNIKI NA KANAPKĘ Z GRILLOWANYM STEKIEM

1kg steka skirt

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżkę sosu hoisin

1 łyżkę soku z cytryny

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczkę sosu sambal

1/2 łyżeczki przyprawy 5-smakowej

1/2 szklanki majonezu

2 łyżki pasty z chili

1 łodyżkę bazylii

sól

 

MARYNATA DO WARZYW:

1 duża marchewka

1/2 rzodkiewki japońskiej tzw. daikon

1/2 szklanki octu

1/2 szklanki ciepłej wody

1/4 szklanki białego cukru

 

DO PODANIA:

4 pół-bagietki lub inne duże bułki

8 łodyżek kolendry

1/2 dużego ogórka szklarniowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KANAPKI Z GRILLOWANYM STEKIEM

Zacznij od zamarynowania mięsa. Do naczynia dodaj olej, sos rybny, syrop klonowy, sos hoisin, sok z cytryny, olej sezamowy, sos sambal i przyprawę 5-smakową. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój i dodaj do reszty składników. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Włóż mięso i dopilnuj, aby marynata pokryła je w całości. Odłóż do lodówki, do zamarynowania na co najmniej 30 minut, do maksymalnie 4 godzin.

Zamarynuj warzywa. Pokrój marchewkę i rzodkiewkę na długie i cienkie słupki. Umieść w pojemniku, najlepiej, jeśli ma pokrywkę do zamknięcia. W osobnym naczyniu umieść cukier, wodę i ocet. Wymieszaj energicznie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wlej do pokrojonych wcześnie warzyw i delikatnie przemieszaj. Zamknij pojemnik i odłóż do lodówki. Przygotuj sos. Posiekaj kolendrę, dodaj do majonezu i pasty chili. Posól do smaku. Delikatnie wymieszaj i odłóż do przegryzienia się smaków.

Odpal grill, przekręć palniki do pozycji HIGH i rozgrzej grilla. Przeczyść ruszta za pomocą szerokiej szczotki. Pamiętaj, że mięso przed grillowaniem musi osiągnąć temperaturę pokojową. Najlepiej jak wyciągniesz je z lodówki na 30 minut przed wrzuceniem na ruszt. Przed grillowaniem spryskaj ruszt olejem, możesz do tego użyć rozpylacza oleju. Grilluj mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Po tym czasie przełóż stek na górną półkę, zamknij pokrywę grilla i poczekaj aż osiągnie wewnętrzną temperaturę odpowiednią dla wybranego przez Ciebie stopnia wysmażenia. W naszym przypadku było to 57ºC. Czas grillowania może być różny i zależny od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia. Rekomendujemy kontrolowanie czasu grillowania przez użycie termometra, dzięki czemu zyskasz gwarancję, że mięso uzyska doskonały smak i ulubiony stopień wysmażenia.

Po tym czasie zdejmij mięso z górnej półki i przełóż je na deskę do krojenia. Przed pokrojeniem zostaw mięso, aby odpoczęło i związało soki, daj mu ok. 10 minut. Następnie, pokrój mięso na plasterki o grubości od 0,5 do 1 cm. Przekrój bułki na pół, najlepiej jak nie zostaną przecięte do końca.  Delikatnie przypiecz na rozgrzanym ruszcie. Bułki mają być lekko przypieczone.

Obie połówki bułki posmaruj sosem. Połóż kilka plasterków steka i trochę marynowanych warzyw. Dodaj kilka plastrów świeżego ogórka i odrobinę świeżej kolendry. Kanapka jest gotowa do podania.

 

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

 

Smacznego!

Kucharz Broil King 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.