Przepis na kanapki z grillowanym kurczakiem, imbirem i piklowaną marchewką

Kanapki z grilla stają się coraz popularniejsze wśród miłośników grillowania. Nic w tym dziwnego! Szybko, smacznie i syto. Kanapka nie jedno ma imię, co potwierdza nasz przepis na kanapkę z grillowanym kurczakiem, imbirem i piklowaną marchewką oraz sosem hoisin. Grillowane mięso kurczaka skomponowane z lekko kwaśną marchewką i rzodkiewką oraz słodko-słonym sosem, które razem dają prawdziwie bogaty smak. Miłośniku grillowania, te kanapki zapamiętasz na długo!

Czas przygotowania: 20 minut + 12h marynowania

Czas grillowania: 10 minut

Porcja dla: 4 osób

 

SKŁADNIKI NA KANAPKI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, IMBIREM I PIKLOWANĄ MARCHEWKĄ

  • 6 udek z kurczaka, bez skóry oraz kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5-cio smakowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 4 okrągłe bułki, najlepiej hamburgerowe 
  • pęczek kolendry

PIKLOWANA MARCHEWKA ORAZ RZODKIEW

  • 1 marchewka 
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 1/2 szklanki białego octu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru

SOS Z IMBIRU, SZCZYPIORKU ORAZ HOISIN

  • 2 łyżki oleju
  • pęczek szczypiorku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1/4 szklanki majonezu

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KANAPEK Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, IMBIREM I PIKLOWANĄ MARCHEWKĄ NA GRILLU GAZOWYM

Umyj udka i osusz je ręcznikiem papierkowym. Zacznijmy od przygotowania marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w drobną kostkę, dodaj starty imbir, sos sojowy, cukier, sos hoisin, ocet ryżowy, przyprawę 5-cio smakową oraz paprykę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Umieść w niej udka i zostaw w lodówce do zamarynowania na 12 godzin. Pamiętaj, aby minimum 30 minut przed grillowaniem wyciągnąć je z lodówki.

Pokrój marchew oraz rzodkiew w cienkie, długie paski, dodaj do nich ocet winny, wodę oraz cukier. Wymieszaj wszystkie składniki, cukier musi się rozpuścić. Warzywa przechowuj w lodówce do momentu serwowania kanapek.

Nadszedł czas na sos z imbiru, szczypiorku oraz hoisin. Odpal palnik kuchenki bocznej, w małym rondelku rozgrzej olej. Skręć palnik do minimum i dodaj pokrojony drobno szczypiorek i starty imbir. Podsmażaj przez około 2-3 minuty, mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij z palnika i posól do smaku. Lekko przestudź i dodaj sos hoisin oraz majonez, wymieszaj dokładnie. 

Odpal grill i ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM, rozgrzej grill do temperatury 200oC. Skręć palniki do MEDIUM-LOW i używając rozpylacza spryskaj ruszty olejem. Grilluj około 4 minut na każdą ze stron, mięso będzie gotowe, gdy jego wnętrze osiągnie 69oC. Zdejmij je z grilla i odłóż mięso na deskę do krojenia Baron. Podczas grillowania mięsa możesz lekko podpiec bułki na górnej półce. Przetnij każde z udek na pół, w każdej bułce ma się znaleźć 11/udka. Podpieczone bułki posmaruj sosem, umieść na nim mięso oraz piklowane warzywa i posyp całość kolendrą. Serwuj zaraz po przygotowaniu. 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.