Przepis na kebab Tandoori z filetów z piersi kurczaka

Kuchnia indyjska to przede wszystkim kolorowe i aromatyczne potrawy. Duża ilość przypraw sprawia, że dania łączą w sobie wiele różnych, często odmiennych smaków. Co ciekawe, kuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana. Każdy znajdzie w niej potrawy, które obdarzy szczególną sympatią. Kebab Tandoori to jedno z tych dań wobec, których ciężko przejść obojętnie. Filety z piersi kurczaka długo marynowane w jogurcie naturalnym z dodatkiem przypraw takich jak garam masala, imbir i kolendra, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Grillowanie mięsa na rożnie powoduje, że skórka jest niezwykle chrupiąca a wnętrze soczyste. Samo przygotowanie jest niezwykle łatwe i niezbyt pracochłonne. Jeżeli szukasz swojego nowego popisowego dania, to może być właśnie to czego szukasz. 

 

Przygotowanie: 20 minut + marynowanie 3 godziny

Czas grillowania: około 1,5 godziny

Porcja dla: 4-6 osób

 

SKŁADNIKI NA KEBAB TANDOORI

 

1 kg małych filetów z piersi z kurczaka

 

MARYNATA

jogurt naturalny typu greckiego (duży kubek)

odrobina świeżego imbiru

2 łyżeczki garam masala

1-2 łyżeczki papryki chili

2-3 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki kolendry

1/2 łyżeczki ostryżu długiego

sok z połówki cytryny

1-2 łyżki oliwy lub oleju

2-4 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Zobacz nasz przepis na kebab z rożna, znajdziesz go tutaj.

 

DO PODANIA

chlebki pita

pomidorki koktajlowe

szczypiorek

ulubione sosy

 

PRZYGOTOWANIE KEBAB TANDOORI NA GRILLU GAZOWYM

Zacznij od przygotowania marynaty. W misie umieść jogurt naturalny w temperaturze pokojowej. Dodaj przyprawy, możesz dostosować ich ilość do własnych preferencji. Zgnieć lub drobno pokrój ząbki czosnku i dodaj je do marynaty, wraz z olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Opłucz filety z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz je ręcznikiem papierowym. Umieść je w marynacie, dopilnuj aby mięso zostało nią pokryte w całości. Odstaw do lodówki, do zamarynowania na conajmniej 3 godziny. 

 

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i poczekaj aż, nabierze temperatury pokojowej. Następnie, nabij na obrotowy rożen tak, aby pręt przechodził przez środek każdego fileta i zabezpiecz kolcami do rożna. Utrzymają mięso w ryzach podczas grillowania. Wyjmij ruszt oraz górną półkę. Na środku aromatyzerów postaw brytfannę ze stali szlachetnej. Wyłapie wyciekające z mięsa soki oraz tłuszcze. Odpal dolne palniki i rozgrzewaj grill przez 10 minut z pokrętłami ustawionymi na medium. Wyłącz dolne palniki i zamontuj rożen na grillu.

Uruchom silnik obracający rożen, odpal tylny palnik rożna i ustaw go na maksymalną moc. Grillowanie zajmie ci około 1,5 godziny. Ponieważ na czas grillowania mają wpływ warunki zewnętrzne, najlepiej sprawdź, czy mięso jest gotowe używając termometru z dwiema sondami. Optymalna temperatura wewnętrzna upieczonego filetu z kurczaka to 75-80oC.

Po skończeniu grillowania ostrożnie zdejmij rożno z grilla. Najlepiej załóż skórzane rękawice, aby nie poparzyć rąk rozgrzanym prętem od rożna. Mięso wyłóż na deskę do krojenia. Pokrój na mniejsze kawałki i podawaj w chlebku pita z dodatkiem ulubionych warzyw i sosów.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

 

 

Smacznego!

Kucharz Broil King 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.