Przepis na kurczaka jak z KFC z grilla

Kurczaki z KFC to uwielbiany przez wielu osób na całym świecie przysmak, dlatego dziś przedstawiamy Wam przepis na kurczaka jak z KFC przygotowanego na grillu. Wyobraźcie sobie soczyste i chrupiące kawałki mięsa z kurczaka w specjalnej panierce, która nada im oryginalnego smaku. Do przygotowania kurczaka można wykorzystać filet z piersi lub mięso z udek, osobiście polecam drugą opcję mięso jest delikatniejsze. Kurczaki w stylu KFC podane w towarzystwie frytek oraz pysznej sałatki Colesław to zestaw obiadowy, jaki każdy od czasu do czasu ma ochotę zgrzeszyć. Dlaczego warto zrobić kurczaka a’la KFC n grillu? To proste, dzięki smażeniu na grillu w domu nie będzie unosić się zapach oleju.

Przygotowanie dania jest proste, niemniej należy zachować szczególną ostrożność. Do woka lub brytfanny powinno wlać się maksymalnie 1 litr oleju, mięso dodawać małymi partiami aby nie rozchlapać oleju, oraz należy uważać na mocno rozgrzany olej by się nie poparzyć.

 

Czas przygotowania: 20 minut + 2 godz. marynowanie
Czas grillowania: 30 minut
Porcja dla: 8-10 osób

 

SKŁADNIKI NA KURCZAKI KFC

750 g mięsa z kurczaka - mięso z udek kurczaka bez skóry lub filet z piersi kurczaka

 

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA KFC:

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki sosu chilli np. sriracha
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli

 

SKŁADNIKI NA PANIERKĘ DO KURCZAKA KFC

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku

do podania:
frytki - zobacz jak przygotować frytki na grillu
surówka colesław - zobacz przepis na surówkę colesław

 

PRZYGOTOWANIE KURCZAKÓW KFC NA GRILLU GAZOWYM

Mięso pokrój w paski. Wymieszaj składniki marynaty i obtocz nią mięso. Przykryj i odstaw na minimum 2 godziny. Kurczak może marynować się dłużej, jeżeli jest Ci tak wygodniej możesz przygotować je dzień wcześniej. W brytfannie ze stali szlachetnej wymieszaj składniki na panierkę. Wkładaj do niej po kilka kawałków mięsa i potrząsając, obtocz dokładnie każdy kawałek. Na koniec dociśnij panierkę w mięso i odłóż na metalową kratkę. Przygotuj w ten sposób wszystkie kawałki.

W miejsce jednego ze środkowych rusztów włóż żeliwny wok. Odpal palnik pod wokiem oraz dwa sąsiadujące oraz ustaw moc na pozycję medium. Do woka wlej 1 litr oleju i podgrzej go do temperatury 170-175ºC, do monitorowania temperatury możesz wykorzystać termometr z dwiema sondami.

Kurczaka smaż partiami przez 5-6 minut, utrzymuj temperaturę oleju pomiędzy 165-175ºC. Kiedy kurczak się zarumieni przełóż go na półkę nad rusztem, dzięki temu kurczak zachowa ciepło, a panierka będzie chrupiąca. Podawaj zaraz po przygotowaniu z frytkami, surówką colesław i ulubionymi sosami.

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.