Przepis na luzowany kurczak w koszu do grillowania

Luzowany kurczak, znany również jako kurczak bez kości to solidna porcja mięsa, która wygląda obłędnie na stole gdy podajemy w rozłożonej formie! Ten sposób podania ogranicza też uciążliwą zabawę z kośćmi, oraz pozwala na idealne wypieczenie każdego kawałka mięsa. Kosz do grillowania pomoże w obracaniu kurczaka oraz zapobiegnie przywieraniu do rusztu, dzięki czemu skórka zawsze jest idealnie chrupiącą.

 

SKŁADNIKI NA LUZOWANY KURCZAK W KOSZU DO GRILLOWANIA

1 luzowany kurczak

przyprawa do BBQ

1/2 szklanki oliwy z oliwek

Pellet Broil King® Smoke Master's #63930

 

PRZYGOTOWANIE LUZOWANEGO KURCZAKA W KOSZU DO GRILLOWANIA

Wiele sklepów mięsnych oferuje luzowanie mięsa drobiowego na życzenie lub już uprzednio przygotowane w ten sposób mięso. W internecie jest też wiele świetnych materiałów wideo jak prawidłowo to zrobić samemu. Przejdźmy zatem do kolejnego punktu.

 

Dodatek pelletu Smoke Master's nasyci kurczaka aromatem wiśni i klonu. W grillach na Pellet wystarczy dodać tą mieszankę pelletów do zbiornika, w przypadku grilla gazowego skorzystaj ze skrzynki do wędzenia. Rozgrzej grill gazowy z pokrętłami ustawionymi w pozycji MEDIUM lub wybierz temperaturę 177ºC w przypadku grilla Pellet - możesz użyć dedykowanego trybu PIECZENIE . Podczas, gdy grill się rozgrzewa dokładnie natrzyj kurczaka oliwą z oliwek oraz intensywnie przypraw. Połóż szeroko rozłożonego kurczaka w koszu do grillowania skórą do góry.

Umieść kosz do grillowania z kurczakiem na rozgrzanym ruszcie (mięsem do dołu), piecz tak przez 45 minut. Po tym czasie odwróć kosz na drugą stronę, umożliwia on zachowanie kurczaka w pierwotnym ułożeniu i uniknięcie rozerwanie mięsa przy przewracaniu. Piecz przez kolejne 45 minut.  Mięso z kurczaka jest gotowe do podania gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 74°C w najgrubszym miejscu, a skórka będzie złoto-brązowa. Możesz posłużyć się termometrem do błyskawicznego pomiaru temperatury. Podawaj z ulubionymi dodatkami!

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.