Przepis na pieczone buraki z zielonym sosem

SKŁADNIKI NA PIECZONE BURAKI Z ZIELONYM SOSEM BOGINI
1 kg buraków ćwikłowych
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie mixu sałat skropione vinegretem
1 łyżka stołowa startej skórki z cytryny lub pomarańczy
ZIELONY SOS BOGINI
1 kubek jogurtu greckiego
1 szklanka posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki posiekanej kolendry
1 szklanka posiekanego kopru
1 szklanka posiekanego szczypiorku
2 łyżki stołowe soku z cytryny
2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 posiekany ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE PIECZONYCH BURAKÓW Z ZIELONYM SOSEM BOGINI
Rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM. Całe buraki natrzyj oliwą i owiń w folię aluminiową. Piecz na górnej półce odkładczej od 40 minut do godziny. Widelcem sprawdź czy zrobiły się miękkie. Gdy będą gotowe wyjmij z folii i odstaw do ochłodzenia.
Wszystkie składniki na sos wymieszaj razem w blenderze i odłóż na godzinę, aby aromaty mogły się połączyć. Obierz buraczki ze skórki i pokrój w dużą kosteczkę. Na półmisku ułóż mix sałat, skrop go vinegretem, na wierzchu ułóż buraczki i polej wszystko dressingiem. Na koniec posyp startą skórką z cytryny.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz