Przepis na pieczone buraki z zielonym sosem

Pieczone cząstki buraka ćwikłowego, zamiast sklepowej "Ćwikły z chrzanem", dlaczego nie? To kolejny przepis w którym odkrywamy na nowo znane nam smaki. Dla zachowania kontrastu podamy je z zielonym sosem "Bogini". Ten popularny dressing ze świeżych ziół, szczególnie uznanie zyskał na zachodnim wybrzeżu USA. Jak wszyscy wiemy, zielone warzywa są synonimem zdrowia i doskonale wpływają na trawienie, dlatego warto zadbać o przekąskę z ich udziałem, między bardziej treściwymi daniami.

 

SKŁADNIKI NA PIECZONE BURAKI Z ZIELONYM SOSEM BOGINI

1 kg buraków ćwikłowych

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1 opakowanie mixu sałat skropione vinegretem

1 łyżka stołowa startej skórki z cytryny lub pomarańczy

 

ZIELONY SOS BOGINI

1 kubek jogurtu greckiego

1 szklanka posiekanej natki pietruszki

1/2 szklanki posiekanej kolendry

1 szklanka posiekanego kopru

1 szklanka posiekanego szczypiorku

2 łyżki stołowe soku z cytryny

2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

1 posiekany ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE PIECZONYCH BURAKÓW Z ZIELONYM SOSEM BOGINI

Rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM. Całe buraki natrzyj oliwą i owiń w folię aluminiową. Piecz na górnej półce odkładczej od 40 minut do godziny. Widelcem sprawdź czy zrobiły się miękkie. Gdy będą gotowe wyjmij z folii i odstaw do ochłodzenia.

Wszystkie składniki na sos wymieszaj razem w blenderze i odłóż na godzinę, aby aromaty mogły się połączyć. Obierz buraczki ze skórki i pokrój w dużą kosteczkę. Na półmisku ułóż mix sałat, skrop go vinegretem, na wierzchu ułóż buraczki i polej wszystko dressingiem. Na koniec posyp startą skórką z cytryny.

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.