Przepis na pierś z kaczki z grilla

Przygotowując pierś z kaczki z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem wykorzystamy możliwości jakie daje nam grill gazowy i przygotujemy dwie strefy grillowania. Jedna ze średnio nagrzanymi rusztami, w drugiej części palniki pod rusztami będą ustawione na minimum. Dodatkowo aby kontrolować na bieżąco temperaturę wewnętrzną użyjemy termometru z sondą. Dla dodania drzewnego aromatu wykorzystamy stalową wędzarkę z pelletem.

W przypadku kaczki, USDA rekomenduje temperaturę wewnętrzną 80°C, jednak wiele osób preferuje kaczkę przygotowaną na wzór czerwonego mięsa. Jeżeli należysz do tego grona ściągnij mięso z grilla, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 55°C.

SKŁADNIKI NA PIERŚ Z KACZKI Z GRILLA

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 4 duże śliwki (dowolna odmiana)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub pikantnej mieszanki przypraw
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka syropu imbirowego
  • gałązka świeżego tymianku

 

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIERSI Z KACZKI NA GRILLU

 

 

 

Do stalowej skrzynki do wędzenia wsyp 2 garście pelletu i ustaw ją pod zewnętrznym rusztem, po stronie na której będzie strefą z niższą temperaturą. Dwustronne ruszta Broil King obróć na stronę rynienkową. Pamiętając o dwóch strefach ciepła, rozgrzej grill. Dwa palniki ustaw na medium, dwa (w tym ten nad którym stoi wędzarka) na minimum.

 

 

 

 

 

 

Natnij skórę kaczki w romby, nie tnij zbyt głęboko aby nie naciąć mięsa. Dość obficie oprósz solą i pieprzem. Sondę termometru wbij tak, aby jej czubek znajdował się w najgrubszej części piersi.

 

 

 

 

 

 

Kiedy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 250 °C, spryskaj ruszt olejem przy użyciu rozpylacza oleju lub natłuść go silikonowym pędzelkiem. Grillować zaczynamy po stronie z wyższą temperaturą. Połóż piersi kaczki na ruszcie skórą do dołu. Grilluj przez 4 minuty, na bieżąco kontroluj stopień wysmażenia skórki, chcemy uzyskać efekt mocno przypieczonej ale niespalonej skórki. Czas grillowania po tej stronie może się różnić w zależności od ilości tłuszczu. Przekładamy mięso na drugą stronę i grillujemy 3 minut.

 

 

 

 

 

 

Po tym czasie, kiedy nadmiar tłuszczu się wytopi przekładamy kaczkę na ruszt pod którym ustawiona była niższa temperatura, zamykamy pokrywę grilla i grillujemy ją kolejne 5 minut z każdej strony. Na bieżąco kontroluj temperaturę wewnętrzną, ściągnij pierś z rusztu kiedy temperatura osiągnie 65°C i daj jej odpocząć przez 5-10 minut. Zanim pokroisz temperatura wewnętrzna wzrośnie jeszcze 5-10 stopni. Termometr wyciągnij dopiero kiedy mięso odpocznie, inaczej z mięsa wypłyną soki i będzie suche.

 

 

 

 

 

 

W czasie gdy kaczka odpoczywa przygotuj śliwki, usuń pestki i pokrój je w ósemki. Wymieszaj z łyżką oliwy, płatkami chilli i szczyptą soli. Śliwki podpiecz na grillu przez 5 minut, zamknij pokrywę, dzięki temu śliwki zyskają wędzony aromat. Do miski dodaj sok z pomarańczy, oliwę, ocet, syrop imbirowy i tymianek. Przełóż grillowane śliwki i delikatnie wymieszaj.

 

 

 

 

 

 

Kaczkę pokrój w plastry i podawaj z mieszanką ulubionych sałat, śliwkami i lampką czerwonego wina.

 

 

 

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

 

 

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

 

 

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

 

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.