Przepis na placki z cukinii z grilla na płycie żeliwnej

Placki ziemniaczane z grilla cieszą się dużym zainteresowaniem, dlatego przygotowaliśmy kolejną porcję inspiracji. Tym razem wykorzystamy cukinię, która już niebawem będzie owocować w naszych ogródkach.

Placki z cukinii smakują doskonale na ciepło jak i na zimno, dlatego jest to świetna propozycja na zdrową przekąskę podczas górskich wędrówek czy wypadu do lasu.

SKŁADNIKI NA PLACKI Z CUKINII Z GRILLA 

2 małe cukinie
1 cebula dymka
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka koperku
2 jajka
⅔ szklanki mąki
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania placków z cukini na płycie żeliwnej

Składniki na placki z cukini

Młode cukinie o miękkiej skórce zetrzyj bez obierania, wykorzystaj tarkę o grubych oczkach. Dodaj ½ łyżeczki soli i zostaw na 10 minut, cukinia w tym czasie puści sok. Nie pomijaj tego punktu, dzięki temu placki nie będą potrzebowały dużej ilości mąki. Posiekaj zioła, wymieszaj z jajkami. Dodaj odciśniętą z soku cukinię i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj mąkę, ciasto po wymieszaniu powinno być gęste. Jeżeli Twoja cukinia jest starsza może puścić więcej soku i będzie konieczne dodanie większej ilości mąki.

Smazenie placków z cukini na płycie żeliwnej

Placki smaż na płaskiej stronie żeliwnej płyty, włóż ją w miejsce 2 rusztów. Odpal palniki pod płytą żeliwną i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 150°C. Ustaw palniki w pozycji medium i spryskaj płytę olejem wykorzystując rozpylacz oleju, nakładaj po 1 łyżce ciasta na placek, rozsmaruj do preferowanej grubości. Im cieńsze placki tym bardziej chrupiące i tym krócej się smażą. Nasze placki o grubości ok 5mm smażymy 4-5 minut z każdej strony. Placki najlepiej obracać łopatką do grillowania z długą rękojeścią, jak łopatka do grillowania Imperial. Kontroluj stopień wysmażenia i pamiętaj, że w zależności od temperatury otoczenia czas grillowania może być różny.

 

Placki z cukinii podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu lub w formie zimnej przystawki z ulubionymi dodatkami. Spróbuj naszej propozycji podania: ser feta, grillowane pomidorki, rzodkiewka i ulubione zioła.

propozycja podania placków z cukinii z grilla

Smacznego!

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

płyta żeliwna  

 

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.