Przepis na grillowane polędwiczki wieprzowe z kurkami

Najlepsze potrawy to takie, które nie wymagają dużej ilości pracy. Według mnie do ich grona zalicza się grillowana polędwiczka wieprzowa z kurkami. Polędwiczka grillowana w całości to soczyste, kruche i delikatne mięso z wyczuwalnymi nutami tymianku i rozmarynu. Bogatszy smak zawdzięczamy wcześniejszemu zamarynowaniu w oliwie, czosnku i świeżych ziołach. Dodatek grillowanych kurek, które po przygotowaniu stają się jędrne i chrupiące to taka wisienka na torcie (kurka na polędwicy :)), potęgują smak i dodatkowo go wyróżniają. Jeśli nie masz pomysłu na wykwitny obiad w rodzinnym gronie, lub nastrojową kolację we dwoje, to polecam Ci skorzystanie z tego przepisu. 

Czas przygotowania: 10 minut + 3h marynowanie
Czas grillowania: 30 minut
Porcja dla: 4-5 osób

 

PRZEPIS NA GRILLOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z KURKAMI

 

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE POLĘDWICZKI Z KURKAMI

  • 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze ok. 1 kg
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • gałązka tymianku i rozmarynu

DO PODANIA

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki

 

Zobacz nasz przepis na polędwiczki wieprzowe z grilla nadziewane karczochami, znajdziesz go tutaj.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH Z KURKAMI NA GRILLU GAZOWYM

Zacznij od zamarynowania mięsa. Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku i ziołami. Natrzyj polędwiczki wieprzowe solą i pieprzem. Przełóż do naczynia lub woreczka strunowego wlej oliwę, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej, wtedy grillowane polędwiczki będą jeszcze smaczniejsze w smaku.

Następnie przygotuj kurki, ich czyszczenie może wydawać ci się żmudne i pracochłonne. Wcale tak nie jest, jeśli znasz łatwy sposób na ich obróbkę, ja robię to właśnie w taki sposób. Aby oczyścić kurki z piasku wsyp je do miski, zasyp 2 łyżkami mąki pszennej i wymieszaj, aby mąka dokładnie pokryła grzyby. Całość zalej zimną wodą i mieszaj przez chwilę, aby pozbyć się mąki z piaskiem. Przełóż grzyby na sitko i wypłucz je pod bieżącą, zimną wodą. Następnie odsącz kurki z nadmiaru wody na papierowych ręcznikach. Cebule do kurek posiekaj w drobną kostkę.

Czas na grillowanie. Odpal grill i ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM. Po osiągnięciu temperatur 250oC przekręć palniki do pozycji pomiędzy MEDIUM a LOW. Posmaruj ruszt za pomocą zestawu rondelka z silikonowym pędzelkiem lub spryskaj używając w tym celu rozpylacza oleju. Polędwiczkę wieprzową grilluj w 6 turach po 3 minuty, łączny czas grillowania to 18 minut. Aby precyzyjnie kontrolować czas grillowania zamontuj na rączce swojego grilla lampę LED z minutnikiem do rusztu. Ustaw czas 9 minut i 3 obroty, po upływie tego czasu zmień kierunek i ponów to samo ustawienie.

Zacznij od położenia polędwiczki na rozgrzanym ruszcie pod kątem 45oC, grilluj 3 minuty i przetocz na następny bok, po upływie kolejnych 3 minut zrób to samo. Przetaczanie mięsa po rusztach, a nie obracanie go sprawi, że polędwiczki będą miały ciągły znak przysmażenia. Najlepiej jeśli do przetaczania użyjesz solidnych szypiec takich, którymi bez problemu pewnie chwycisz mięso - ja polecam szczypce Imperial. Po pierwszych 9 minutach, przełóż polędwiczkę na ruszcie o 90oC i powtórz sposób grillowania. Ściągnij polędwiczkę z rusztu, przykryj folia aluminiową i pozostaw na 10 minut. 

 

W czasie, kiedy polędwiczka odpoczywa przygotuj kurki. Wykorzystując wąską stalową płytę lub żeliwną płytę podsmaż cebulkę, dodaj dużą łyżkę masła klarowanego oraz kurki. Mieszając co jakiś czas smaż ok. 10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Nie sól kurek w trakcie grillowania, mogą puścić za dużo wody i nie będą jędrne oraz chrupiące. Grillowane polędwiczki podawaj zaraz po przygotowaniu z solidną ilością pietruszki.  

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.