Przepis na sałatkę cytrusowo jarmużową

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ CYTRUSOWO JARMUŻOWĄ
300 g liści jarmużu
2 duże czerwone pomarańcze lub grejpfruty
1 szklanka pomidorków koktajlowych
1 awokado
6 rzodkiewek
1 główka kopru włoskiego
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki startego sera Pecorino
1/4 szklanki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA SOS WINEGRET
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe octu jabłkowego
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1 łyżka stołowa syropu klonowego lub miodu
1/2 łyżki stołowej musztardy Dijon
sół i pieprz do smaku
PRZEPIS NA SAŁATKĘ CYTRUSOWO JARMUŻOWĄ
Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania, a sałatka sprawdzi się doskonale jako samodzielne lekkie danie lub dodatek do grillowanych mięs. Na początek musimy przygotować prażone płatki migdałów, zrobimy to przy użyciu kuchenki bocznej grilla gazowego. Ustaw palnik na średnią moc, a na patelni żeliwnej upraż płatki migdałowe, gdy zaczną brązowieć to znak, że są gotowe.
Wytnij twarde łodygi z liści jarmużu, następnie liście podziel na mniejsze części. Cytrusy, rzodkiewki, pomidorki, koper włoski i awokado należy pokroić w mniejsze cząstki. W dużej misie wymieszaj składniki na sałatkę - najwygodniej będzie to zrobić szczypcami do grilla. W rondelku wymieszaj składniki na sos winegret, dodaj do niego płatki migdałowe. Następnie wymieszaj delikatnie wszystko razem i odstaw na 1 godzinę, aby smaki się połączyły ze sobą. Możesz odstawić też część sosu winegret i polejesz nim gotową sałatkę z wierzchu przed samym podaniem.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz