Przepis na sałatkę szpinakową

"Walper spinach salad" - przepis dostaliśmy od naszego przyjaciela z Kanady - Witzela, który podzielił się z nami popisową sałatką swojej mamy. Receptura powstała w Hotelu Walper w kanadyjskim mieście Kitchener, które jest silnie związane z marką Broil King. Wspomniany hotel należał przez wiele lat do rodziny Witzela, a przepis przechodził z pokolenie na pokolenie, więc śmiało możemy stwierdzić: to ulubiona rodzinna sałatka!

 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ SZPINAKOWĄ

400 g świeżych liści szpinaku

0,5 kg boczku wieprzowego (opcjonalnie)

100 g śmietany

2 łyżki stołowe winnego octu

1 łyżka stołowa startej cebuli

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka stołowa cukru

kilka pomidorków koktajlowych

2 - 3 łyżki stołowe białej fasoli konserwowej

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI SZPINAKOWEJ

Liście szpinaku opłucz w zimnej wodzie, twarde łodygi wytnij i wyrzuć. Wysusz liście ręcznikiem papierowym i odłóż na bok. W wersji mięsnej boczek pokrój w drobną kosteczkę. Wykorzystaj do tego celu zestaw dwóch desek do krojenia, na jednej pokroisz boczek a na drugiej w późniejszym etapie szpinak. Włóż do grilla dedykowaną płytę żeliwną, następnie rozgrzej z palnikami ustawionymi na MEDIUM. Podsmaż boczek na płycie, jednak nie powinien być zbyt mocno wysmażony, gotowy odłóż na bok.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie dressingu. Do dużego słoika przełóż śmietanę, winny ocet, musztardę, startą cebulę, cukier i przyprawy.  Zamknięty słoik intensywnie mieszaj przez 3 minuty, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły a cukier rozpuścił. Przypraw wedle uznania, przygotowany sos powinien mieć słodko - kwaśny smak. Ostatnim etapem jest kompozycja sałaty, zroluj kilka liści razem i rozdrobnij ostrym nożem na mniejsze kawałki, które rozłożysz na wklęsłej misie. Następnie posyp całość boczkiem i polej przygotowanym dressingiem. Przygotowaną sałatkę przyozdób pomidorkami koktajlowymi i fasolką. Tak przygotowaną sałatkę wygodnie nakłada się przy użyciu szczypiec krokodylków.

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.