Przepis na stek w azjatyckim stylu

Stek to klasyka grillowej kuchni, zazwyczaj potrzebujesz jedynie odrobiny oleju, soli oraz pieprzu do jego przyrządzenia. Co powiesz na to, aby przygotować go nieco inaczej? W marynacie z mocnego piwa, pikantnego sosu hoisin i słonego oleju sezamowego, a to wszystko przykryte słodko-pikantnym sosem. Brzmi smacznie? No ba! 

Czas przygotowania: 15 minut 

Czas grillowania: 8 minut 

Porcja dla: 4 osób 

 

SKŁADNIKI NA STEKI W STYLU AZJATYCKIM 

  • Dwa steki o grubości: 2,5 cm 

 

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ 

  • 2 szklanki (500 ml) piwa mocnego
  • 2 ząbki czosnku starte na prasce 
  • 2 łyżki sosu słodko-pikantnego Hoisin 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka sezamu 
  • 1 łyżeczka sosu rybnego 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu 

 

SKŁADNIKI NA SOS 

  • 1/4 puszki piwa mocnego 
  • 2 łyżki sosu słodko-pikantnego Hoisin 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka sezamu 
  • odrobina sosu rybnego 
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu  
  • drobno pokrojone cebula – zachowaj ją na koniec jako ostatnią posypkę 

 

SPOSÓB GRILLOWANIA STEKÓW - KROK PO KROKU 

W rękawie do pieczenia lub w torebce strunowej umieść wszystkie składniki marynaty i delikatnie wymieszaj. Włóż mięso, tak aby marynata pokrywała ją największą powierzchnię mięsa. Odstaw do lodówki na minimalnie 1 do 4 godzin. W międzyczasie przygotuj sos, W rondelku umieść wszystkie składniki i gotuj na średnim ogniu, aż sos uzyska gęstą konsystencję.

 

Odpal grill, ustaw palniki w pozycji HIGH i pozostaw do osiągnięcia temperatury 288oC. Po rozgrzaniu przekręć palniki do pozycji MEDIUM. Nadszedł czas na ułożenie mięsa na ruszcie pamiętaj, aby mięso miało temperaturę pokojową. Jeżeli zaczniesz grillować zimne mięso Twój stek stanie się twardy i gumowaty.  

JAK GRILLOWAĆ STEKI NA GRILLU GAZOWYM? 

Przed grillowaniem spryskaj ruszty olejem, wykorzystaj w tym celu rozpylacz do oleju. Podczas grillowania wykorzystaj metodę Ten and Two, dzięki której stek uzyska piękną kratkę.  

Grillowanie steka – krok po kroku 

  1. Umieść stek w pozycji godziny 10 
  2. Odwróć stek w tej samej pozycji o godzinie 10 
  3. Obróć stek na godzinę 2 (znaki przypiekania pokryją się z rusztem do grillowania) 
  4. Odwróć stek w tej samej pozycji na godzinie 2 

 

Metoda Ten and Two

Podczas grillowania zachęcamy do użycia termometru z dwoma sondami, który pozwoli Ci uzyskać idealny dla Ciebie stopień wypieczenia.

 

Stopień wysmażenia steku
Temperatura wewnętrzna steku
Cechy charakterystyczne
Extra-rare or Blue (bleu) 26°C - 28°C mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe
Rare 49°C - 51°C miękkie w dotyku
Medium Rare 55°C - 57°C stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć
Medium 60°C - 63°C  
Medium Well 65°C - 69°C zwiększona twardość
Well Done 71°C twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone,
brak czerwonego/różowego środka

Tabela stopni wysmażenia steka

 

Po osiągnięciu tej temperatury przełóż stek na górną półkę i pozwól mu ‘odpocząć’. Następnie przełóż go na deskę do krojenia i serwowania Baron, pokrój, polej sosem i posyp cebulką. Dodatkowo do steku, możesz ugrillować pieczarki i cebulę, nasącz je pozostałą marynatą.  

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

Wydrukuj przepis

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Grilluj i Gotuj sp. k. Piotrów
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Grilluj i Gotuj sp. k. Piotrów ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.