Przepis na tofu z grilla w pikantnej marynacie

Tofu to jeden z ulubionych składników diety wegan i wegetarian. Powstaje z soi i ma charakterystyczny wygląd oraz konsystencję, która przypomina nieco twarożek. Na pierwszy rzut oka jego wygląd nie zachęca do konsumpcji, a nieumiejętne przygotowanie powoduje, że ma papierowy smak. Jednak, odpowiednia obróbka i marynata nadają mu smaku. Samo tofu ma bardzo dużo wartości odżywczych i działa regulująco na organizm. Wegetarianie i weganie już to wiedzą! Przestań się więc krzywić - skorzystaj z przepisu na tofu z grilla w pikantnej marynacie, dorzuć kilka szaszłyków z warzyw i podaj swojej rodzinie na kolację. Tofu może pysznie smakować!

Do grillowania wybierz tofu o twardej, grudkowatej konsystencji. Nie rozpadnie się na ruszcie i idealnie sprawdzi się jako przekąska w lunchboxi'e na następny dzień. 

 

Czas przygotowania: 20 minut + 1 h marynowania

Czas grillowania: 16 minut

Porcja dla: 4-5 osób

 

SKŁADNIKI NA TOFU Z GRILLA W PIKANTNEJ MARYNACIE

  • 400g tofu naturalnego lub wędzonego

 

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO TOFU

  • ⅓ szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru

 

DO PODANIA (OPCJONALNIE)

  • słodka papryka
  • pieczarki
  • cukinia
  • pomidorki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TOFU W PIKANTNEJ MARYNACIE NA GRILLU GAZOWYM

Tofu możesz grillować na dwa sposoby - w formie szaszłyków oraz bezpośrednio na rusztach. Aby przygotować szaszłyki pokrój tofu w 1,5-2 cm kostkę, jeśli chcesz grillować bezpośrednio musisz pokroić tofu w plastry o grubości min 1,5 cm. Następnie odsącz tofu z wody. Jest to bardzo ważne, nie pomijaj tego kroku. Tofu pozbawione wody może w pełni pobrać smak z marynaty. Do odsączenia wody użyj ręczników papierowych. Następnym krokiem jest przygotowanie marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce, wymieszaj z pozostałymi składnikami na marynatę. Dodaj pokrojone tofu i odstaw do zamarynowania na 1 godzinę. W tym czasie przygotuj ulubione warzywa. 

Tofu odcedź z marynaty, nie wylewaj jej - przyda ci się w kolejnym kroku! Na podwójne metalowe szpikulce do szaszłyków nabijaj na przemian zamarynowane tofu i warzywa. Jeżeli grillujesz tofu bezpośrednio na rusztach to polecamy przygotować szaszłyki z warzyw, które będą idealnie komponować się z ugrillowanym tofu. Jeżeli do grillowania używasz drewnianych patyczków do szaszłyków, nie zapomnij ich wcześniej namoczyć. Polecamy skorzystać z zestawu do grillowania szaszłyków, łatwiej będzie ci obracać szaszłyki na grillu a składniki równomiernie się ugrillują. Teraz, będziesz potrzebował marynaty, posmaruj nią szaszłyki - te z tofu, jak i te warzywne. Podczas grillowania również możesz smarować szaszłyki, im częściej będziesz je smarował tym będą pikantniejsze.

Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM-LOW i rozgrzej grill do 150oC. Jeśli chcesz grillować tofu w plastrach, ułóż ruszty w pozycji rynienkowej i spryskaj olejem używając rozpylacza lub zestawu rondelka z silikonowym pędzelkiem. Po rozgrzaniu grilla do odpowiedniej temperatury używając uchwytu uniwersalnego ułóż zestaw do grillowania na rozgrzanych rusztach. Podwójne metalowe szpikulce do szaszłyków możesz również grillować wpinając je w górną półkę, jednak to wydłuż czas grillowania o 2-3 minuty. Grillowaliśmy w ten sposób drobiowe szaszłyki z warzywami, to jak prawidłowo wpiąć szpikulce pokazuje filmik poniżej. 

Szaszłyki obracaj co 4-5 minut, w międzyczasie smaruj je marynatą. Całkowity czas grillowania z użyciem zestawu do szaszłyków to 16-20 minut. Czas grillowania tofu w plastrach wynosi 12 minut. Tofu podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z mieszanką sałat, świeżymi pomidorkami, cebulą i kawałkami limonki do skropienia. Do skomponowania kanapek z grillowanym tofu przyda się również dobre pieczywo i hummus.

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.