Przepis na udka z kaczki w sosie pomarańczowym

Kaczka uznawana jest za najszlachetniejszy typ drobiu. Jej kruche mięso i delikatny smak spowodował, że często określa się ją królową drobiu. Dziś, mam dla Ciebie propozycję, która sprawi że zaskoczysz swoich bliskich. Krucha kaczka w słodkim smaku przypadkie do gustu nawet najmłodszym. 

Czas przygotowywania: 20 minut

Czas grillowania: ponad 2 godziny

Porcja dla: 2 osób 

 

SKŁADNIKI NA UDKA Z KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM

  • Udka z kaczki 
  • Sól 

 

SKŁADNIKI NA SOS HISZPAŃSKI

  • 500g cebuli 
  • 500g selera 
  • 500g marchewki 
  • olej roślinny 
  • 2 łyżki stołowe mąki 
  • 1 litr bulionu z kurczaka lub kaczki 

 

SKŁADNIKI NA SOS POMARAŃCZOWY

  • sos hiszpański 
  • bulion z kurczaka lub kaczki 
  • sok z 3 pomarańczy 
  • skórka z 1 pomarańczy 
  • ½ cytryny 
  • tymianek 
  • masło 

 

JAK PRZYGOTOWAĆ UDKA Z KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM?

Posól udka i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji LOW i zostaw do osiągnięcia temperatury 149oC. W międzyczasie przygotuj sos hiszpański, pokrój w kostkę warzywa. Do rondelka wlej odrobinę oleju i zeszklij cebulę, następnie dodaj seler i marchewkę. Podsmażaj do momentu, w którym warzywa nabiorą złoto-brązowego koloru, następnie dodaj mąkę i bulion. Przykryj garnek, pozostaw na średnim ogniu, aż ilość bulionu zredukuje się o 2/3, a następnie wyciągnij z sosu warzywa. Ściągnij garnek z palnika i odłóż na bok.

  

Umieść udka kaczki na rusztach i grilluj przez 2 godziny, aż osiągną wewnętrzną temperaturę 75oC. Do pomiaru temperatury użyj termometru błyskawicznego, który po wbiciu w potrawę natychmiast poda Ci dokładny odczyt. Wykorzystaj wolny czas podczas grillowania udek i przygotuj sos pomarańczowy. W rondelku umieść przygotowany wcześniej sos hiszpański i dodaj do niego sok z pomarańczy. Gotuj mieszankę na wolny ogniu, aż pozostanie tylko połowa jej zawartości. Następnie zmniejsz temperaturę i dodaj 100g masła, mieszaj do roztopienia. Dodaj tymianek, sok z cytryny i posól do smaku. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Grilluj i Gotuj sp. k. Piotrów
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Grilluj i Gotuj sp. k. Piotrów ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.