Przepis na zapiekankę chlebową z dużą ilością mięsa

Słysząc słowo zapiekanka myślimy o makaronie przykrytym dużą ilością sosu. Tym razem mam dla Ciebie przepis na nieco inną zapiekankę. Chleb na zakwasie połączono z dużą ilością mięsa, selerem a to wszystko zapieczono z dodatkiem bulionu. Pycha - ugrilluj i przekonaj się do nowej wersji zapiekanki. 

Czas przygotowywania: 20 minut

Czas grillowania: 1 godzina

Porcja dla: 4 osób 

 

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ CHLEBOWĄ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MIĘSA

  • 1 bochenek chleba na zakwasie 
  • 1 opakowanie surowych cienkich kiełbasek 
  • 4 łodygi selera 
  • 1 średnia czerwona cebula 
  • mielone/krojone podroby z indyka 
  • 50 ml rozpuszczonego masła 
  • przyprawa Broil King “KC Spice Rub” 
  • 1l bulionu  

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZAPIEKANKI NA GRILLU GAZOWYM

Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i pozostaw do osiągnięcia temperatury 177oC. Pokrój chleb w słupki, selera w plastry a cebulę w drobną kostkę. Następnie usuń folię z kiełbasek i pokrój je w kawałki lub rozgnieć palcami.

 

Z żeliwnej brytfanny do żeberek wyjmij stalowy ruszt i umieść w niej przygotowane wcześniej składniki z pominięciem bulionu oraz masła. Przemieszaj wszystkie składniki długimi szczypcami i wklej 1 szklankę bulionu.

 

Następnie piecz przez około 20 minut. Po tym czasie dolej 1 szklankę bulionu i polej połową roztopionego masła. Piecz kolejne 20 minut, później dolej bulion i polej końcówką masła. Piecz do momentu, aż składniki lekko się zarumienią. Zapiekanka powinna wtedy wchłonąć cały bulion, jeśli tego nie zrobiła pozostaw do pieczenia jeszcze przez kilka minut. Ściągnij brytfannę z grilla, skorzystaj ze skórzanych rękawiczek ponieważ akcesorium zdążyło się nagrzać. Podawaj bezpośrednio po ugrillowaniu, prosto z brytfanny. 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Grilluj i Gotuj sp. k. Piotrów
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Grilluj i Gotuj sp. k. Piotrów ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.