Siła marynaty na grilla - tajna broń

1. Marynata do wołowiny

Składniki:

  • 10 ml gorczycy lub kolendry
  • 10 ml czarnego pieprzu
  • 30 ml musztardy Dijon
  • 120 ml czerwonego wina
  • 60 ml oliwy

Sposób przygotowania:
Ziarna należy zmielić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przed położeniem na grilla mięso należy marynować przez minimum 2 godziny.

2. Marynata do cielęciny, jagnięciny, ryb i drobiu

Składniki :

  • 125 ml soku z cytryny
  • 125 ml białego, wytrawnego wina
  • 125 ml oliwy
  • Rozmaryn (świeży lub suchy)
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 liść laurowy

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. W tak przygotowanej mieszance warto moczyć mięso nawet przez kilka godzin.​

3. Boczek na grilla marynata

Składniki:

  • 100 ml oliwy
  • Chili (według uznania)
  • Łyżka miodu
  • Łyżka sosu sojowego
  • Czosnek (do smaku)

Sposób przygotowania:
Marynata do boczku z grilla pasuje doskonale! Po wymieszaniu składników należy nasmarować go marynatą – wystarczy zrobić to nawet na godzinę przed grillowaniem.

Marynaty nigdy za wiele!

Przyrządzając marynatę na grilla zrób jej więcej. W trakcie grillowania systematycznie smaruj nią mięso czy warzywa. To idealny sposób na podkreślenie ich smaku - także podczas grillowania. 

Droga na skróty
Najszybszą marynatę do mięs „twardych” (takich jak np. rostbef)m znajdziesz na sklepowej półce z sokami. Wystarczy namoczyć mięso w soku ananasowym przez około 10 minut.
Wyjątkowy smak – gwarantowany!

Przewiń do góry