Siła marynaty na grilla - tajna broń

Z kanadyjskiej kultury grillowania można czerpać pełnymi garściami. W kraju, w którym grillowanie to prawdziwa sztuka można podpatrzeć jak wydobywać smak ze swoich potraw.
Pierwsze przykazanie mówi – nie ważne co grillujesz, ważne jak zamary- nujesz. Także w Polsce coraz częściej docenia się siłę marynaty. Na własnym podniebieniu możesz sprawdzić, iż to najlepszy sposób na nadanie każdej potrawie, nie tylko mięsnej, unikalnego charakteru.

Nasze trzy propozycje na unikalne mieszanki ziół do grillowanych mięs, ryb i warzyw

 

1. Marynata do wołowiny

Składniki:

• 10 ml gorczycy lub kolendry

• 10 ml czarnego pieprzu

• 30 ml musztardy Dijon

• 120 ml czerwonego wina

• 60 ml oliwy

Sposób przygotowania:
Ziarna należy zmielić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przed położeniem na grilla mięso należy marynować przez minimum 2 godziny.

2. Marynata do cielęciny, jagnięciny, ryb i drobiu

Składniki :

• 125 ml soku z cytryny

• 125 ml białego, wytrawnego wina

• 125 ml oliwy

• Rozmaryn (świeży lub suchy)

• Natka pietruszki

• Sól

• Pieprz

• 1 liść laurowy

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. W tak przygotowanej mieszance warto moczyć mięso nawet przez kilka godzin.​

​3. Marynata do boczku

Składniki:

• 100 ml oliwy

• Chili (według uznania)

• Łyżka miodu

• Łyżka sosu sojowego

• Czosnek (do smaku)

Sposób przygotowania:
Boczek także warto marynować! Po wymieszaniu składników należy nasmarować go marynatą – wystar- czy zrobić to nawet na godzinę przed grillowaniem.

 

​Marynaty nigdy za wiele!

Przyrządzając marynatę na grilla zrób jej więcej. W trakcie grillowania systematycznie smaruj nią mięso czy warzywa. To idealny sposób na podkreślenie ich smaku - także podczas grillowania. 

 

Droga na skróty
Najszybszą marynatę do mięs „twardych” (takich jak np. rostbef)m znajdziesz na skle- powej półce z sokami. Wystarczy namoczyć mięso w soku ananasowym przez około 10 minut.
Wyjątkowy smak – gwarantowany!

 

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.