Surówka Colesław do potraw z grilla

Surówka colesław świetnie pasuje do potraw z grilla. Możesz ją podać np. z grillowaną karkówką lub kurczakiem. Zobacz jak przygotować karkówkę w piwnej marynacie.
SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ COLESŁAW
-
½ średniej wielkości białej kapusty
-
1 łyżeczka soli
-
⅓ szklanki (5 łyżek) śmietany 18%
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie 1 łyżka octu ryżowego)
-
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 mała marchewka (opcjonalnie)
Jak przygotować surówkę colesław?
Kapustę pokrój na mniejsze kawałki i wykrój głąb, następnie drobno poszatkuj. Pokrojoną kaupstę wymieszaj z solą i przełóż do sitka. W misce wymieszaj pozostałe składniki surówki razem ze startą marchewką. Kiedy kapusta zmięknie odciśnij z niej nadmiar wody i przełóż do miski z sosem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
Marchewka jest jednym z opcjonalnych dodatków do surówki colesław, jej słodycz fajnie łamie kwaśne i słone smaki. Jeżeli nie chcesz dodawać marchewki, a surówka jest dla Ciebie zbyt kwaśna dopraw ją szczyptą cukru.
Smacznego!
Autor: Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
PRZYDATNENE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz