Surówka Colesław do potraw z grilla

Surówka colesław to jeden z amerykańskich klasyków, który już dawno zagościł w naszej codziennej kuchni. Colesław to surówka przygotowana z białej kapusty, to ona oraz sos przygotowany na bazie śmietany jest podstawą do której możemy dodać cebulę czy marchewkę. Klasyczna wersja nie zawiera dodatków, nam jednak najbardziej smakuje wersja z marchewką, której słodycz fajnie łamie kwaśne smaki. Przygotowanie colesława jest bardzo proste, a przepis zawiera tylko kilka podstawowych składników.

Surówka colesław świetnie pasuje do potraw z grilla. Możesz ją podać np. z grillowaną karkówką lub kurczakiem. Zobacz jak przygotować karkówkę w piwnej marynacie.

 

SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ COLESŁAW

 

  • ½ średniej wielkości białej kapusty

  • 1 łyżeczka soli

  • ⅓ szklanki (5 łyżek) śmietany 18%

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie 1 łyżka octu ryżowego)

  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 mała marchewka (opcjonalnie)

 

Jak przygotować surówkę colesław?

 

 

Kapustę pokrój na mniejsze kawałki i wykrój głąb, następnie drobno poszatkuj. Pokrojoną kaupstę wymieszaj z solą i przełóż do sitka. W misce wymieszaj pozostałe składniki surówki razem ze startą marchewką. Kiedy kapusta zmięknie odciśnij z niej nadmiar wody i przełóż do miski z sosem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.

 

 

Marchewka jest jednym z opcjonalnych dodatków do surówki colesław, jej słodycz fajnie łamie kwaśne i słone smaki. Jeżeli nie chcesz dodawać marchewki, a surówka jest dla Ciebie zbyt kwaśna dopraw ją szczyptą cukru.

 

 

Smacznego!

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

PRZYDATNENE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.