Szakszuka z grilla - przepis

Shakshuka to danie które sprawdzi się jako sycące śniadanie, obiad czy szybka kolacja. Naszą podstawową wersję możesz uzupełnić o inne świeże lub konserwowe warzywa. Doskonale sprawdzą się: cukinia, bakłażan czy pieczarki, a jeżeli masz zapas puszek dodaj fasolę lub ciecierzycę.
SKŁADNIKI NA SZAKSZUKĘ Z GRILLA
3-5 jajek
800 g pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw lub papryczka chilli
¼ łyżeczki pieprzu
sól do smaku
2 łyżki oleju
do podania:
grillowane pieczywo
ser feta
kolendra, pietruszka lub bazylia
Zanim zaczniesz grillować przygotuj poszczególne składniki:
- Pomidory pokrój w grubą kostkę, jeżeli są bardzo wodniste możesz je trochę odcedzić z soku. Wiosną polecamy wykorzystać pomidory krojone z puszki, są dużo smaczniejsze.
- Cebulę pokrój w piórka, dla urozmaicenia możesz użyć czerwonej i białej.
- Czosnek pokrój w plasterki.
- Paprykę pokrój w grubą kostkę.
- Odmierz do miseczki przyprawy, sól i pieprz.
Sposób przygotowania szakszuki na grillu
Aby zamontować na grillu żeliwny wok w którym przygotujemy szakszukę, wyjmij jeden ruszt i aromatyzer. Odpal palnik pod wokiem i ustaw pokrętło w pozycji medium, po 5 minutach zmniejsz do pozycji medium-low.
Do rozgrzanego woka wlej olej, wrzuć cebulę i oprósz ją solą, podsmażaj aż się zeszkli mieszając co jakiś czas. W następnej kolejności dodaj paprykę i czosnek, a gdy papryka lekko zmięknie dodaj przyprawy. Przemieszaj i podgrzewaj przez chwilę, kiedy poczujesz intensywny zapach przypraw wlej pomidory. Możesz podkręcić trochę temperaturę, sos należy gotować tak długo, aż się zredukuje. W tym czasie podpiecz na grillu pieczywo.
Kiedy sos jest na tyle gęsty, że po rozgarnięciu nie spływa, czas wbić jajka. Po wbiciu jajek nie będziesz już mógł zamieszać sosu dlatego zmniejsz moc palnika do minimum. Zrób w sosie wgłębienia i w każde z nich wbij po jednym jajku, oprósz solą i zamknij pokrywę grilla.
W zależności od pogody jajka będą potrzebować 8-12 minut. Kiedy białko jajek jest ścięte, a żółtko nadal płynne to znak, że jajka są gotowe. Podawaj od razu po przygotowaniu, z grillowanym pieczywem i pokruszonym serem feta. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną natka pietruski, kolendry lub bazylią.
Smacznego!
Kucharz Broil King
Pobierz przepis Pobierz listę zakupów
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz