Szakszuka z grilla - przepis

Szakszuka to danie kuchni bliskowschodniej, podstawowymi składnikami są pomidory i jajka, a przygotowanie jest naprawdę proste również na grillu. Naszym zdaniem prawdziwa szakszuka powinna zawierać odrobinę egzotycznych przypraw, które podkreślą jej orientalne pochodzenie. Rodzaj oraz ilość przypraw to kwestia indywidualnych upodobań, nasza wersja jest lekko pikantna i wyrazista w smaku.

Shakshuka to danie które sprawdzi się jako sycące śniadanie, obiad czy szybka kolacja. Naszą podstawową wersję możesz uzupełnić o inne świeże lub konserwowe warzywa. Doskonale sprawdzą się: cukinia, bakłażan czy pieczarki, a jeżeli masz zapas puszek dodaj fasolę lub ciecierzycę.

SKŁADNIKI NA SZAKSZUKĘ Z GRILLA

3-5 jajek

800 g pomidorów

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw lub papryczka chilli

¼ łyżeczki pieprzu

sól do smaku

2 łyżki oleju

 

do podania:

grillowane pieczywo

ser feta

kolendra, pietruszka lub bazylia

 

Zanim zaczniesz grillować przygotuj poszczególne składniki:

  • Pomidory pokrój w  grubą kostkę, jeżeli są bardzo wodniste możesz je trochę odcedzić z soku. Wiosną polecamy wykorzystać pomidory krojone z puszki, są dużo smaczniejsze.
  • Cebulę pokrój w piórka, dla urozmaicenia możesz użyć czerwonej i białej.
  • Czosnek pokrój w plasterki.
  • Paprykę pokrój w grubą kostkę.
  • Odmierz do miseczki przyprawy, sól i pieprz.

Sposób przygotowania szakszuki na grillu

wyjmowanie rusztu z grilla gaozwegowkładanie żeliwnego woka do grilla

Aby zamontować na grillu żeliwny wok w którym przygotujemy szakszukę, wyjmij jeden ruszt i aromatyzer. Odpal palnik pod wokiem i ustaw pokrętło w pozycji medium, po 5 minutach zmniejsz do pozycji medium-low.

Mieszanie cebuli w woku

Do rozgrzanego woka wlej olej, wrzuć cebulę i oprósz ją solą, podsmażaj aż się zeszkli mieszając co jakiś czas. W następnej kolejności dodaj paprykę i czosnek, a gdy papryka lekko zmięknie dodaj przyprawy. Przemieszaj i podgrzewaj przez chwilę, kiedy poczujesz intensywny zapach przypraw wlej pomidory. Możesz podkręcić trochę temperaturę, sos należy gotować tak długo, aż się zredukuje. W tym czasie podpiecz na grillu pieczywo.

Jajka na grillu

Kiedy sos jest na tyle gęsty, że po rozgarnięciu nie spływa, czas wbić jajka. Po wbiciu jajek nie będziesz już mógł zamieszać sosu dlatego zmniejsz moc palnika do minimum. Zrób w sosie wgłębienia i w każde z nich wbij po jednym jajku, oprósz solą i zamknij pokrywę grilla.

W zależności od pogody jajka będą potrzebować 8-12 minut. Kiedy białko jajek jest ścięte, a żółtko nadal płynne to znak, że jajka są gotowe. Podawaj od razu po przygotowaniu, z grillowanym pieczywem i pokruszonym serem feta. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną natka pietruski, kolendry lub bazylią.

 

Smacznego!

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.