Przepis na wolno wędzoną łopatkę na grillu pellet w stylu koreańskim

Grillowanie to nie tylko dobry sposób na spędzanie wolnego czasu, ale też odkrywanie nowych smaków, dzięki intrygującym połaczeniom. Wolno grillowana łopatka wieprzowa z kością, z dodatkami inspirowanymi koreańską kuchnią, z pewnością należy do potraw, które poszerzą Twoje grillowe horyzonty. Wolno grillowana łopatka bardzo łatwo rozpada się na mniejsze kawałki, które wymieszane z pikantnym sosem oraz oliwą i warzywami nabierają całkiem nowego wymiaru smakowego. Nie czekaj, wybierz się z Nami w kulinarną podróż!

Czas przygotowania: 30 minut  

Czas grillowania: 6-7 godzin 

Ilość porcji: dla 6-8 osób 

 

PRZEPIS NA WOLNO WĘDZONĄ ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ W STYLU KOREAŃSKIM

 

SKŁADNIKI NA WĘDZONĄ ŁOPATKĘ 

  • Solidny kawałek łopatki wieprzowej z kością (około 3 kg) 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki soli 
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego 
  • 2 ½ szklanki wody 
  • 2 szklanki kimchi 
  • 2 główki sałaty (może być masłowa, rzymska lub lodowa) 

 

SKŁADNIKI NA PIKLOWANĄ CEBULĘ

  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1 szklanka octu 
  • ½ szklanki cukru 
  • ½ szklanki sosu sojowego 

 

SKŁADNIKI NA OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-IMBIROWĄ

  • ½ szklanki oleju o neutralnym smaku (ryżowego, z pestek winogron itd....) 
  • pęczek drobno pokrojonego szczypiorku
  • kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm) 
  • ½ łyżeczki soli

 

SKŁADNIKI NA PIKANTNY KOREAŃSKI SOS

  • ¼ szklanki pasty miso 
  • 2 łyżki grochujang, sambal oelek lub sriracha 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżeczki syropu klonowego 
  • 2 łyżeczki białego sezamu łuskanego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WOLNO WĘDZONEJ ŁOPATKI WĘDZONEJ W STYLU KOREAŃSKIM NA GRILLU PELLET

Mięso opłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj sól oraz cukier, będzie to nasz suchy rub, który należy dokładnie wetrzeć w mięso. Zawiń mięso w papier do pieczenia i włóż do lodówki, na minimum 10 godzin.  

 

Przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki. Wsyp pellet do zbiornika, my użyliśmy mieszanki Smoke Master. Jest to połączenie klonu, orzecha amerykańskiego oraz wiśni, które nadadzą delikatnego dymnego smaku mięsu. Ustaw temperaturę 150oC na komputerze grilla, poczekaj aż rozgrzeje się do tej temperatury. W tym czasie przygotuj piklowaną cebulę. Najlepiej, jeśli do tego celu wykorzystasz słoik z zakrętką. Pokrój drobno cebulę i wymieszaj ją z cukrem, wodą, octem oraz sosem sojowym. Zamknij wieko i lekko wstrząśnij, tak aby cukier rozpuścił się całkowicie. Odłóż do lodówki, wyciągnij ją dopiero podczas serwowania potrawy. 

Umieść mięso w rozgrzanym grillu. Ma się grillować przez około 5 godzin, średnio co godzinę obracaj je na ruszcie. Po tym czasie zawiń mięso w papier do pieczenia i grilluj przez kolejną godzinę lub dwie. Mięso będzie gotowe, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 90-96oC. Wyjmij je wtedy z grilla, umieść na desce do serwowania lub brytfannie do ostudzenia. Później, za pomocą metalowych widelców do szarpania rozdziel je na mniejsze kawałki, mięso ma lekko odchodzić od kości. 

Podczas grillowania mięsa możesz przygotować oliwę szczypiorkowo - imbirową. Rozgrzej olej w małym rondelku, zajmie to do 3 minut. Zdejmij rondelek z palnika i dodaj pokrojony szczypiorek oraz starty imbir. Posól do smaku, wymieszaj i odłóż do wystudzenia. Czas na sos inspirowany kuchnią koreańską. Do miseczki dodawaj po kolei wszystkie składniki i wymieszaj, sos ma osiągnąć w miarę jednolitą konsystencję. 

 

Godzinę przed podaniem przygotuj ryż jaśminowy. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Potrawę podawaj według kolejności, najpierw liść sałaty, mięso, piklowana cebula, ryż, oliwa szczypiorkowa-imbirowa, sos oraz kimchi. 

 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.