Zdrowe chipsy z jarmużu na grillu gazowym - przepis

SKŁADNIKI NA CHIPSY Z JARMUŻU
- 1 pęczek liści jarmużu ( 1 opakowanie jarmużu)
- 3 łyżki oliwy
- sól + opcjonalnie inne przyprawy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CHIPSÓW Z JARMUŻU
Jak zrobić chipsy z jarmużu na grillu gazowym? Poniżej nasz sposób który gwarantuje, że chipsy z jarmużu będą chrupiące.
Usuń grube, zdrewniałe łodygi a liście pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Liście jarmużu powinny być suche, umyj je i dokładnie odsącz z wody. Możesz użyć wirówki do sałaty lub wykorzystać papierowe ręczniki. Wrzuć liście do miski, polej oliwą i wymieszaj dłońmi. Postaraj się aby oliwa dokładnie pokryła jarmuż. Teraz oprósz solą i pozostałymi wybranymi przyprawami.
Do upieczenia chipsów świetnie się sprawdzi stalowa brytfanna. Przyprawione liście rozłóż ciasno ale w jednej warstwie, dzięki temu wyjdą naprawdę chrupiące.
Rozgrzej grill ustawiając zewnętrzne pokrętła w pozycji high. Kiedy wewnętrzna temperatura osiągnie 120°C zmniejsz ogień ustawiając palniki do pozycji pomiędzy medium a low. Wstaw stalową brytfannę nad środkowymi palnikami i piecz przez 15-20 minut. Kontroluj temperaturę i proces pieczenia w razie potrzeby przykręć palniki do minimum. Średnia temperatura grilla powinna wynosić 120-150°C.
Po upieczeniu odstaw je na chwilę a następnie podawaj z ulubionymi sosami. Chipsy możesz też wykorzystać jako dodatek do burgerów lub kremowych zup. Jednak nie pozwól żeby zbyt długo czekały jak wszystkie chipsy tak i chipsy z jarmużu z czasem tracą swoją chrupkość. Do jarmużowych chipsów świetnie będzie pasować czerwone wino, np. Primitivo z Apulii, we Włoszech.
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz